NEJASNOĆA DO NEJASNOĆE / Afera Frka ide dalje: Nije se morao prijaviti u Salima da bi dobio stan u Zagrebu, a pogledajte kazne za fiktivne prijave

Image
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Možda je razlog fiktivne prijave prebivališta Frke-Petešića u Salima na Dugom otoku posve trivijalan, ali on ga zasad nije objasnio pa sumnja i dalje postoji

25.1.2022.
8:53
Marko Prpić/PIXSELL
VOYO logo

U ponedjeljak se saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk na televiziji N1 osvrnuo na slučaj Zvonimira Frke-Petešića, šefa Kabineta premijera Andreja Plenkovića, koji je fiktivno prijavio prebivalište u Salima na Dugom otoku. Kao bivši ministar uprave i vrsni poznavatelj proceduralnih stvari, Bauk je ustvrdio da Frka-Petešić uopće nije morao prijaviti prebivalište na Dugom otoku, ako je time želio ostvariti pravo na dužnosnički smještaj u državnom stanu u Zagrebu.

Image
AFERA FRKA /

Sebe je fiktivno prijavio na Dugom otoku, obitelj u Dubravi pa dobio ogroman državni stan u centru za 484 kune mjesečno

Image
AFERA FRKA /

Sebe je fiktivno prijavio na Dugom otoku, obitelj u Dubravi pa dobio ogroman državni stan u centru za 484 kune mjesečno

'Uredba ne postoji, ali se primjenjuje'

"Premijer bi se trebao obratiti stručnim službama u Vladi i priupitati ih zašto nisu rekli predstojniku ureda da ne treba prijavljivati prebivalište na Dugom otoku da bi ostvario pravo na stan jer to piše u uredbi iz 2103., a koja je inače drugi biser Plenkovićeve vlade, ukinuta 2018. drugom uredbom i nakon toga de facto takva uredba ne postoji, ali se primjenjuje, što je normalno u takvoj slučajnoj državi. U članku 15. piše da je uvjet za dobivanje službenog stana to da nemate stan u vlasništvu ili najmu u mjestu obnašanja dužnosti", kazao je Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se nakon prošlotjednog otkrića Net.hr-a da je Frka-Petešić muljao s prijavom prebivališta, iako mu supruga i djeca otprije imaju prijavljeno prebivalište u Vinodolskoj ulici u zagrebačkoj Dubravi (gdje je i sam bio prijavljen do odlaska na dužnost veleposlanika u Maroko 2013. godine ) te da su, kao što je također otkrio Net.hr, ondje bili podstanari u stanu supruge karijernog diplomata Ilije Želalića, aktualnog veleposlanika u Alžiru i prijatelja Frke-Petešića, s pravom se postavilo pitanje je li šef Plenkovićeva kabineta manevrirao s fiktivnim prebivalištem kako bi izbjegao plaćanje prireza čija stopa u Zagrebu iznosi maksimalnih 18 posto.

Muljanje oko prijave prebivališta

No, u međuvremenu je glasnogovornik Vlade obavijestio javnost da Frka-Petešić, na temelju prijavljenog boravišta u Zagrebu, od 1. rujna 2017. uredno plaća prirez na dohodak i da je dosad na to ime uplatio 23.060,73 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako plaća prirez u Zagrebu i boravište je prijavljeno, ovo mu je bilo nepotrebno", ustvrdio je Bauk na N1.

Prethodno je, kada se priča o Frka-Petešićevu stanu u Jurišićevoj ulici u Zagrebu zavrtjela u medijima, nadležno Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine priopćilo da u njegovu slučaju ''pitanje prebivališta nije bio uvjet'' za dobivanje državnog stana na korištenje. No i dalje je nejasno zašto je Plenkovićev bliski suradnik ipak prijavio prebivalište na Dugom otoku, u kući svoga oca, gdje ne živi, a što se kosi i sa Zakonom o prebivalištu. Također je još nejasno zašto njegova obitelj nije odjavila prebivalište u Vinodolskoj ulici, iako je s njim u državnom stanu u Jurišićevoj. Objašnjenje iz Vlade, podsjetimo, glasilo je da su to ''omaškom'' zaboravile učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda je razlog trivijalan, ali nije ga objasnio

Zakon o prebivalištu, u članku 2. kaže da je prebivalište ''mjesto i adresa u Republici Hrvatskoj na kojoj se osoba trajno nastanila radi ostvarivanja svojih prava i obveza vezanih za životne interese kao što su obiteljski, profesionalni, ekonomski, socijalni, kulturni i drugi interesi''. A u drugom stavku istog članka stoji da je boravište ''mjesto i adresa u Republici Hrvatskoj gdje osoba privremeno boravi, ali se na toj adresi nije trajno nastanila u smislu odredbe stavka 1. ovoga članka''. Treći stavak istog članka kaže, pak, da se boravište prijavljuje ''ako traje dulje od tri mjeseca ili je uvjetovano ostvarivanjem samo pojedinih prava i obveza vezanih za životne interese (zaposlenje, obrazovanje, dugotrajno liječenje i druge interese)''.

Možda je razlog fiktivne prijave prebivališta Frke-Petešića na Dugom otoku posve trivijalan, ali on ga zasad nije objasnio pa sumnja i dalje postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući ovaj slučaj za Net.hr, poznati odvjetnik Anto Nobilo kazao je kako uredba – ista ona za koju Arsen Bauk kaže da od 2018. ''ne postoji, ali se i dalje primjenjuje'' - propisuje da dužnosnik nema pravo na stan u Zagrebu, ako ima nekretninu u vlasništvu ili najmu u Zagrebu i 50 kilometara oko Zagreba, na razdaljini s koje može svakodnevno putovati na posao. ''A Frki-Petešiću, prije nego što je stupio na funkciju i u trenutku kada je stupio na nju, žena i djeca očito su bili prijavljeni u Zagrebu. Tu je garant prekršena odredba'', rekao je Nobilo.

Hoće li se DORH baviti time?

I drugi poznati odvjetnik, Branko Šerić, komentirajući ovaj slučaj za Net.hr, rekao je prošloga tjedna kako mu je teško vjerovati da su članovi obitelji Frke-Petešića ''omaškom'' zaboravili odjaviti se s adrese dotadašnjeg prebivališta u Zagrebu. Pogotovo, rekao je, ako ta ''omaška malo duže traje''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ako se iz toga izvlači neka imovinska korist, pa čak i neimovinska, moglo bi se reći da je ovo u kriminogenoj zoni", kazao je Šerić dodavši kako je ''na DORH-u da to procijeni, ako uopće želi procjenjivati o čemu se radi''.

U ovom su slučaju dvije fiktivne prijave - Frke Petešića u Salima i njegove obitelji u Dubravi. Odvjetnik Šerić smatra da, ako su prijave fiktivne, onda treba ''utvrđivati od slučaja do slučaja da se vidi što se iza toga krije''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da policija provjeri u Salima morali bi ga odjaviti

A što kaže Zakon o prebivalištu? U članku 10. stoji da ''prilikom prijave prebivališta i boravišta osoba daje pisanu izjavu da se u mjestu i na adresi prebivališta ili boravišta nastanila'', dok u članku 12. piše da će ''Policijska uprava na čijem području osoba ima prijavljeno prebivalište po službenoj dužnosti donijeti rješenje o odjavi prebivališta osobe ako se terenskom provjerom utvrdi da osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili o tome bude obaviještena od tijela javne vlasti te drugih pravnih i fizičkih osoba."

Nadalje piše: ''Tijela javne vlasti koja u provođenju postupaka iz svoje nadležnosti dođu do saznanja da osoba ne živi na adresi prijavljenog prebivališta, dužna su o tome izvijestiti nadležnu policijsku upravu.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za prekršaje su, naravno, propisane i novčane kazne. Pa će, prema istom Zakonu, novčanom kaznom u iznosu od 500 do 5000 kuna ''biti kaznjena fizička osoba koja prilikom prijave i odjave prebivališta i boravišta da netočne ili neistinite podatke te (…) koja prilikom prijave prebivališta i boravišta da lažnu izjavu da se u mjestu i na adresi prebivališta ili boravišta nastanila.''

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo