AFERA FRKA / Sebe je fiktivno prijavio na Dugom otoku, obitelj u Dubravi pa dobio ogroman državni stan u centru za 484 kune mjesečno

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

U Vladi se preko prijateljskih medija pravdaju kako je Frki Petešiću 'jedina opcija' bila prijava u Salima jer više nije mogao živjeti kod prijatelja. Kupnja ili najam stana, kao običnim smrtnicima, očito nisu dolazili u obzir

20.1.2022.
7:01
Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

Predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka Petešić dobio je od države stan od 96 kvadrata u samom središtu Zagreba na koji nema pravo, a iz kojeg za desetak minuta lagane šetnje stiže do Banskih dvora.

Frka Petešić ovaj je stan dobio na temelju, kako je sam priznao, fiktivne prijave u Salima na Dugom otoku. Drugo, čak i uz tu fiktivnu prijavu nije imao pravo na stan ove veličine, jer njegova obitelj na temelju koje je povećao kvadraturu, prebivalište ima prijavljeno na drugoj adresi u Zagrebu, kako je jučer prvi objavio Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NET.HR EKSKLUZIVNO OTKRIVA /

Frka Petešić muljao oko stana: Uopće nema pravo na 96 kvadrata, obitelj mu je prijavljena na drugoj adresi u Zagrebu

Image
NET.HR EKSKLUZIVNO OTKRIVA /

Frka Petešić muljao oko stana: Uopće nema pravo na 96 kvadrata, obitelj mu je prijavljena na drugoj adresi u Zagrebu

U odgovoru Ureda za upravljanje državnom imovinom za Net.hr kažu kako je Frka Petešić temeljem zahtjeva od 6. listopada 2017. dobio ovaj stan "koji je u tom trenutku po svojoj veličini bio najprikladniji s obzirom na broj članova".

Uredba temeljem koje je Frka Petešić dobio stan vrlo je precizna i iz nje je jasno kako na stan ovakve veličine nije imao pravo niti na temelju službenih podataka, dakle prijave u Salima. Uz to, Frka Petešić je fiktivno prijavljen u Salima, na Dugom otoku, zbog čega je uopće i dobio pravo na stan koji plaća 484 kune mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznao fiktivno prebivalište na Dugom otoku

"Prebivalište sam, prije odlaska na četverogodišnji veleposlanički mandat u Maroku i kratko vrijeme nakon povratka s mandata, imao u Zagrebu, na adresi stana prijatelja koji sam koristio. Po povratku s veleposlaničkog mandata u Maroku, 31. kolovoza 2017. prebivalište sam prijavio u Općini Sali 27. rujna 2017. na obiteljsku kuću svog oca. U Salima imam obiteljsku kuću gdje provodim svako ljeto i većinu praznika", stoji u izjavi koju je Frka Petešić poslao medijima. Prijavio se, dakle, u Salima točno u trenutku kada ga je Andrej Plenković imenovao svojim predstojnikom ureda, premda tamo nikad nije živio. Do tada je bio prijavljen kod prijatelja u zagrebačkoj Dubravi. Da je tako i ostalo, odnosno da je Frka Petešić bio prijavljen u Zagrebu, ne bi imao pravo na državni stan.

Drugim riječima, prijavljivanje na Dugom otoku omogućilo je Frki Petešiću uštedu od nekoliko stotina tisuća kuna, koliko bi ga koštao višegodišnji najam stana ovakvog ranga u Zagrebu u Zagrebu. Ovako, prijavljen u Salima, stan je na korištenje dobio za 484 kune mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi ključan element afere Frka jest veličina stana, odnosno 96 kvadrata na koje on nema pravo. Prema Uredbi, za dužnosnika ranga Frke Petešića predviđen je "dvosoban stan ili stan površine od 40m2 do 60m2". Navodi se i kako za bračnog druga i svako dijete dodaje po 10m2 stana. No, obitelj Frke Petešića, supruga i dvije kćeri, prijavljena je na sasvim drugoj adresi u Zagrebu, kako je otkrio Net.hr. Tako, formalno, ispada da obitelj Frke Petešića niti ne živi u stanu čija je kvadratura veća zbog njih.

S obzirom na to da obitelj predstojnika Ureda ima prijavljeno prebivalište na posve drugoj adresi u Zagrebu, radi se o ozbiljnom kršenju Uredbe na temelju koje je dodijeljen ovaj stan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Logika za moćnike: Ili prijatelj ili državni stan

Službeni odgovor iz Vlade, odnosno Ureda premijera ili Frke Petešića osobno Net.hr-u nije stigao, no institucije su odlučile odgovoriti neslužbeno preko Jutarnjeg lista. "Iz Vlade pojašnjavaju i kako Frka Petešić nije s ciljem da dobije državni stan prijavio prebivalište u Salima, nego jednostavno nije više mogao živjeti kod prijatelja s obitelji, a budući da nema svoju nekretninu, jedina mogućnost bila je da se prijavi na Dugom otoku", stoji u tekstu Jutarnjeg.

No, postavlja se pitanje zbog čega Frka Petešić u trenutku kada "jednostavno nije više mogao živjeti kod prijatelja" nije iznajmio ili kupio stan u Zagrebu gdje živi i radi? Jedina opcija, prijavljivanje Frke Petešića u Salima, ujedno mu je donijela i više stotina tisuća kuna koristi - temeljem toga je dobio državni stan u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, iz Vlade tvrde kako obitelj živi s Frkom Petešićem u Jurišićevoj. No, Net.hr ima pouzdanu informaciju da je obitelj Frke Petešića prijavljena u kući u Dubravi koja nije u njihovu vlasništvu (podaci poznati redakciji). Prebivalište im je tamo prijavljeno od 2014. godine.

Svi ovi manevri Frki Petešiću donijeli su jasnu korist. Naime, u Zagrebu bi prava prilika bila pronaći stan od 96 kvadrata po cijeni mjesečnog najma od 1000 eura. Uzmimo ipak u obzir da bi dugogodišnji diplomat uspio ispregovarati takvu cijenu, ali čak i tako, ušteda života u državnom stanu je enormna. S obzirom na to da Frka Petešić u stanu u Jurišićevoj boravi nešto više od četiri godine, umjesto 52.000 eura (390.000 kuna) za 52 mjeseca koliko bi ga koštao najam po tržišnim cijenama, Frka Petešić je, zbog ovih manevara, platio tek nešto više od 25.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je čovjek od najvećeg premijerova povjerenja uštedio 365.000 kuna.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo