Pun je masnica i podljeva, a ne želi reći tko ga tuče

Vršnjačko nasilje i dalje je jedan od gorućih problema u školama. Svjedoči o tome 159 slučajeva nasilja u osnovnim školama. I izvješće pravobraniteljice za djecu (2013.

3.11.2014.
11:31
VOYO logo

Da nasilja u školi ima, potvrđuje i majka Sonja, čiji je sin, učenik sedmog razreda osnovne škole, već godinama žrtva vršnjačkog nasilja. Sustavno zlostavljanje, fizičko i psihičko, traje od kada je dječak krenuo u školu.

"Moj sin je tih, miran i povučen, i, kao što u njegovoj školi kažu, idealan profil žrtve, pa je djeci fora tući ga, jer on ne uzvraća. Pun je masnica, podljeva i drugih ozljeda od udaraca, no ne želi reći meni i suprugu da ga djeca tuku, jer smatra da je to cinkanje, nego se povlači u sebe, šuti i trpi", priča očajna majka za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgubila je povjerenje u institucije i nezadovoljna je njihovom učinkovitošću. Iako su u školi sazvali izvanredan roditeljski sastanak na temu zlostavljanja, razgovarala je s razrednikom, pedagogom, ravnateljem, problem još uvijek postoji. Dodaje još da su je iz policije nazvali šest mjeseci nakon što joj je dijete pretučeno da je obavijeste da će Centar za socijalnu skrb pozvati djecu na razgovor.

'Hoće li nečije dijete baciti niz stepenice, zgrabiti ga za vrat'

"Zašto se toliko dugo mora čekati da netko reagira. Bojim se da mi dijete ne 'pukne', jer to nasilje predugo traje, a pomoći niotkuda. Što će se dogoditi jednog dana kad on odluči reći da je dosta? Hoće li nečije dijete baciti niz stepenice, zgrabiti ga za vrat", pita očajna majka. Kao jedino rješenje vidi prebacivanje svoga djeteta, žrtve nasilja, u drugu školu. No, ne isključuje mogućnost da se nasilje može dogoditi i tamo. Stoga zaključuje da sustav jednostavno ne funkcionira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažnije je da se zlostavljanje djece prijavi, jer se jedino na taj način može zaustaviti", kaže Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, gdje se također mogu prijaviti takvi slučajevi.

http://www.glas-slavonije.hr/251594/1/Povuceni-djecak-godinama-zrtva-nasilnih-vrsnjaka-a-sustav-ne-funkcionira

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo