splitski gradonačelnik / Puljak za RTL incidentu nakon derbija: 'Neugodno mi je što sam gradonačelnik grada u kojem se to događa'

Ako se snimka pokaže autentična sankcije su potrebne, ističe Puljak, jer je vidljivo da je policija prešla svaku mjeru

23.10.2022.
19:42
VOYO logo

A što se to događalo u Splitu i je li nakon derbija Dinama i Hajduka u noći na subotu došlo do policijske brutalnosti? Baš to tvrdi Torcida.

Objavili su još jednu uznemirujuću snimku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimka je objavljena pet minuta prije početka izvanredne konferencije splitske policije. Nisu mogli potvrditi njezinu autentičnost, no poručili su da istraga o svemu traje.

Hajdukova navijačka skupina objavila je i otvoreno pismo upućeno ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njemu opisuju odnos policajaca prema njihovim pripadnicima i poručuju: "Ministre, obuzdajte zvijeri dok nije prekasno".

Image
u Splitu /

Policija o incidentu nakon derbija: 'Što bi policajac trebao? Morao je pucati inače bi bio zaklan bocom'

Image
u Splitu /

Policija o incidentu nakon derbija: 'Što bi policajac trebao? Morao je pucati inače bi bio zaklan bocom'

S druge strane, policija uzvraća:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko utvrdimo počinitelje, utvrdit ćemo počinitelje bilo kojeg kaznenog djela, ako su ih učinili policijski službenici i procesuirati ih. Snimka je vrlo ružna, brutalnost je, ne znam kako bih ju definirao sada za ovu konferenciju, ali snimka je vrlo ružna i ako je autentična, stvarno nismo ponosni na nju", rekao je Slobodna Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske.

"U toj intervenciji dolazi do bježanja te mase na različite strane, u jednom trenutku većina mase nailazi na četvoricu kolega koji su se nalazili uz policijsko vozilo. Idu prema njima sa razbijenim bocama i drže prema njima te grliće boca i prijete da će ih zaklat. Kolega vadi službeno oružje, veza mu je ispala u tom trenutku, u naguravanju, vadi službeno oružje, ispaljuje dva metka u zrak u cilju da ostalim kolegama koji su okolo skrene pozornost da su u opasnosti. Viče na njih da se odmaknu, da će uporabit vatreno oružje i kako je zakonom propisano, ispaljuje još jedan hitac u zrak. I onda uperi oružje u njih. U tom trenutku oni bježe. Šta bi trebao policijski službenik? Dopustit da ga prikolju tamo? Ni slučajno!", ispričao je Marko Srdarević, zamjenik načelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O incidentu između policije i navijača razgovarala je Dragana Eterović s splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom.

"Jako mi je neugodna snimka i vrlo me iznenadila. To je izuzetno neprimjerena reakcija policajaca. Tak nešto nisam uopće očekivao i neugodno mi je što sam gradonačelnik grada u kojem se takve stvari mogu događati. Ono što ja očekujem je da policija u najskorijem vremenu nađe počinitelja iz redova policije i da ga sankcionira kako bi pokazali da su svi u ovome gradu isti i da su takve stvari nedopustive", komentirao je gradonačelnik Puljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se snimka pokaže autentična sankcije su potrebne, ističe Puljak, jer je vidljivo da je policija prešla svaku mjeru. "Takva brutalnost je nedopustiva", dodao je.

Na pitanje očekuje li ostavku načelnika policije, Puljak je kazao da očekuje sankcioniranje djelatnika policije koji je počinio kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li snimka batinanja autentična i tko će odgovarati ako jest, čekamo rezultate istrage.

Split ovaj tjedan čeka i potvrda odluke Ivice Puljka o skupljim vrtićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak je Gradsko vijeće koje bi trebalo izglasati odluku o poskupljenju vrtića s 480 kuna na 600 kuna.

U kompletu povećava se i cijena za školske obroke, čime bi se mjesečni račun roditeljima za samo jedno dijete školarca popeo na oko tisuću kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što o svemu kažu Splićani?

"Nemam se čemu nadati ništa pozitivno, sve negativno sve raste, inflacija je, nema što ne poskupljuje. Život je težak, što da kažem. Sve je skupo", kazala je Ivana Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam jednog malog u vrtiću. Očekivala sam poskupljenje kao i sve ostalo što je poskupilo. Udarac na budžet je svakako i s ovim ostalim stvarima, a kamoli vrtić", smatra Barbara Modrić.

"Nisu se prvo na udaru našli djeca i roditelji, nego je ovo korekcija cijena zbog toga što su zadnji put cijene povećane 2003. godine, a od tada je narasla cijena hrane za 100 posto. Zadnji put je cijena vrtića određena 2014. godine, a od tada su i narasle plaće odgojiteljica. Mi moramo povećati plaće i gradimo nove vrtiće. Kada se to sve dogodi mi ćemo zaposliti još odgojitelja i uložiti 30 milijuna kuna godišnje. Povećanje cijena će podnijeti svi građani Splita i to je ono što se događa kada se povećaju cijene", objašnjava Puljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijena vrtića u Splitu je jedna među najmanjima u Hrvatskoj sada, a bit će i među najmanjima i kada se korigira", dodao je Puljak.

Za 10-satne programe roditelji bi trebali plaćati 120 kuna više mjesečno, a za ostale programe će izdvojiti i manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo 200 neupisane djece u jaslice, tvrdi gradonačelnik, ali to će se korigirati do sljedeće godine jer će se otvoriti vrtići u određenim prostorima. "Sva djeca će imati mjesto u vrtiću, ne samo ona koja se nisu uspjela upisati. To će se dogoditi kroz koju godinu", kazao je.

Što se tiče plaća odgojitelja, gradonačelnik kaže da će u najskorijem vremenu uskladiti plaće s onima u osnovnim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sljedeće godine ćemo im povećati plaće za oko 15 posto", potvrdio je Puljak za RTL.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo