PREDSJEDNIK UPRAVE PODRAVKE /

Pucar za RTL Direkt: 'Respektabilnost kompanija koje su u udruzi daju nam za pravo da budemo sukreatori procesa u Agrokoru'

'Kada se vidi tko je u udruzi i u Upravnom odboru onda bi definitivno poslali poruku hrvatskoj javnosti da dobavljači i kompletno hrvatsko gospodarstvo želi opstojnost svojih kompanija'

14.12.2017.
22:45
VOYO logo

Milijarde koje potražuju dobavljači predstavljat će Predsjednik uprave Podravke Marin Pucar koji je danas izabran za Predsjednika Udruge dobavljača. Gospodin Pucar u RTL Direktu je rekao kako je prijedlog Udruge da banke otpišu 70 posto potraživanja, dobavljači koji imaju Agrokorove mjenice 30 posto, a dobavljači kojima Agrokor duguje za robe i usluge 15 posto pravedan jer će se na taj način očuvati kompanije koje su jako izložene u Agrokoru.

Otkud vi na čelu udruge, Podravka nema tako veliko potraživanje prema Agrokoru ? 

Podravka je tu dobro prošla, ali ovo je udruga hrvatskog gospodarstva, jedno jedinstvo koje smo iskazali kad je krenula kriza u Agrokoru i poruka svima da u ovom trenu želimo zajedno nastupati, biti glavni i odlučujući čimbenik u kreiranju nagodbe i prema ostalim vjeriovnicima i izvanrednoj upravi. Neće nas se moći zaobići u ovoj nagodbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obzirom da ste vi zapravo politički direktor, poludržavne kompanije, hoće li kroz vas država imati utjecaja na proces? 

Mislim da nema veze sa politikom nego ima veze sa jedinstvom hrvatskog gospodarstva. Kada se vidi tko je u udruzi i u Upravnom odboru onda bi definitivno poslali poruku hrvatskoj javnosti da dobavljači i kompletno hrvatsko gospodarstvo želi opstojnost svojih kompanija i dugoročno opstojnost Agrokora.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ćete se nositi s bankama, bondholderima, Knightheadom koji ima jamstva na sve živo i mrtvo u Agorkoru, skupa imaju oko 15-20 milijardi kuna tražbina? Bez dobavljača nema dogovora, ali nema i bez njih. Kako ćete se s njima nositi?

Kad je krenula kriza u Agrokoru dobavljači su se prvi organizirali i inicirali zakon. Vlada je na inicijativu dobavljača krenula na izradu zakona i donošenja lex Agorkora pa koristim i ovu priliku da zahvalim Vladi na učinjenim naporima. Ako je stabilnost hrvatskog gospodarstva politika onda bi je trebali provoditi i političari i gospodarstvenici. Stabilnost i očuvanje Agrokora i hrvatskog gospodarstva je u interesu svih nas. 

Na koliki otpis potraživanja mogu pristati dobavljači, u opticaju je sad neki vaš prijedlog da banke otpišu 70 posto potraživanja, dobavljači koji imaju Agrokorove mjenice 30 posto a dobavljači kojima Agrokor duguje za robe i usluge 15 posto? Je li to vaš prijedlog koji ćete staviti na stol u pregovorima?

Ponovio bih da u razvoju i ekspanziji Agrokora dobavljači su ti koji su investirali u razvoj Agrokora. Ponovit ću da neki dobavljači plaćaju i zadnje rate u preuzimanju Mercatora za razliku od ostalih vjerovnika koji su zarađivali na Agrokoru. Prema tome, ovaj prijedlog je pravedan, a isto tak održiv da bi se kompanije koje su jako izložene u Agrokoru očuvale, zadržale zaposlenost, a isto tako podržali Agrokor u njegovoj budućnosti i opstojnosti, ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislite li da je realno da će banke pristati da otpišu 70 posto, a ovi mjeničari samo 30 posto?

Mislim da su dobavljači bili intermediar između banaka i Agrokora. Nisu oni plasirali novce i ovo je fer prijedlog i s druge strane očuvat će kompletno hrvatsko gospodarstvo i dobavljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Vaš cilj preuzimanje Konzuma kao najvažnijeg prodajnog kanala za vašu robu ili ulazak u vlasništvo cijelog Agrokora i svih komapnija? 

Najširi interes dobavljača je, ne samo hrvatskih nego i regionalnih, očuvanje kanala prodaje, znači očuvanje radnih mjesta i kompanije, zadržavanje tržišnih pozicija njihovh brendova i prozivoda. Mislim da tu imamo jedinstvo oko tog projekta u budućnosti.

Mislim da nisu svi dobavljači zainteresirani za Konzum. neki su zainteresirani za neke druge tvrtke. Atlanticu ne treba Konzum, ali bi možda htio preuzeti Ledo ili Jamnicu.

Ono što je i moja neka inicijativa na početku rada udruge je da svi sudjelujemo u nekim daljnjim procesima i suvlasništvu, pogotovo u Konzumu jer bi to značilo jedinstvo i takvi modeli postoje u Italiji. Tko će imati kapaciteta potencijala da se uključi u još neke druge dijelove Agrokora je dobrodošao. Respektabilnost kompanija koje su Upravnom odboru i udruzi i potencijal koji imaju daju nam za pravo da u budućnosti možemo biti glavni sukreatori svih procesa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što bi u procesu nagodbe mogao biti najveći problem, Sber banka, koja ide svojim putem, Knighthead fond koji ima zalog na apsolutno svaku tvrtku iz sustava Agrokora?  

Mislim da fondovi koji su ušli imaju jasan interes. Kupili su po jednoj cijeni, žele izaći i maksimizirati svoj profit i interes pri izlasku iz ovoga procesa i tu je situacija jasan. Volio bih da se postigne dogovor i sa ostalim vjerovnicima kako ne bi bilo repova u budućem radu i budućoj nagodbi Agrokora.       

Do kada vjerujete da bi se cijeli postupak mogao okončati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ćete morati pozvati Antu Ramljaka i sve vjerovnike kada postignemo taj dogovor. Uvjeren sam da će do njega doći jer je to najbolje rješenje ili najmanje loše rješenje do kojeg mora doći. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo