PRVI U HRVATSKOJ UVELI ALKOTEST U SLUŽBENA VOZILA: / Ni šefovi ni radnici ne mogu upaliti auto dok im uređaj ne analizira dah

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija

'Sada nam je to normalno, kao točenje goriva', kaže zaposlenik Calsberga Croatia koji svako jutro prije nego što sjedne u službeno vozilo puše alkotest kako bi ga uopće mogao upaliti

15.11.2018.
15:06
PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Proizvođač piva Carlsberg Croatia odabrao je Hrvatsku, uz Dansku, kao jedno od prvih europskih tržišta na kojem će testirati sustav ugradnje alkotestova u svoja vozila, tzv. Alcolock. Alcolock u slučaju da vozač napuše više 0,0 promila nalaže vozilu da odbije uključiti motor. Iz novog sustava nisu isključeni ni članovi Uprave tvrtke.

"Danas 61 posto naših službenih automobila ima ugrađene sustave za alkotest, a do ljeta sljedeće godine bit će to 95 posto voznog parka. Proces je vezan za zamjenu voznog parka i kako dolazi vrijeme za nabavu novih automobila, tako u njih ugrađujemo sustav", pojasnio je za Goran Vukelić, direktor lanca opskrbe kupaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako točno funkcionira sustav?

Sustav je, inače, za korisnika vrlo jednostavan, a za Jutarnji list ga je demonstrirao trgovački putnik Silvio Radman kojemu je to, kako kaže, na početku bilo neobično, ali se brzo naviknuo.

"Sada nam je to normalno, kao točenje goriva", komentira Radman, navodeći kako svaki zaposlenik radi higijene ima svoj usnik te da pri sjedanju u automobil treba puhati u test dok on ne prestane davati zvučni signal. U slučaju da je količina alkohola dopuštena automobil će se pokrenuti, a ako nije sustav će vozilo blokirati na 15 minuta nakon čega se može ponovno pokušati. Ako ni tada vozač ne prolazi test, sustav automobila blokira na 30 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je automobil uspješno pokrenut, svako sljedeće pokretanje vozila nakon što je bilo isključeno, ako je u roku 120 minuta, prolazi bez alkotesta, ali nakon dva sata vozač ponovno mora dokazati da nije pod nedopuštenim utjecajem alkohola.

Problemi u početku

Naime, Carlsbergovi trgovački putnici mnogo vremena provode u automobilu i često ga pokreću tijekom dana, ponekad i nekoliko puta u jednom satu. Zato kad jednom puhnu i uspješno pokrenu automobil (imaju 0,0 promila) onda sljedećih 60 minuta to ne moraju činiti ponovno. Kod automobila koji vozi srednji i visoki menadžment i mogu se koristiti u privatne svrhe, ta je granica 120 minuta, a granica koju uređaj tolerira je 0,5 promila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukelić kaže kako je u početku bilo i smiješnih situacija izdvojivši jednog kolegu koji nikako nije mogao proći test jer je koristio vodicu za usta s alkoholom, no s vremenom je edukacija dala dobre rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo