EKOLOŠKI STAV / Prvi u Hrvatskoj: Rovinjski hotel izbacio iz upotrebe jedan od najvećih onečišćivača okoliša

Koliko je stanje alarmantno, pokazuje podatak da se prva plastika, proizvedena prije više od 150 godina, ni do danas nije razgradila

9.5.2019.
16:45
VOYO logo


Rovinjski hotel Adriatic prvi je u Hrvatskoj izbacio iz upotrebe jednokratnu plastiku. Preduhitrio je tako za pune dvije godine zabranu uporabe određenih plastičnih proizvoda izglasovanu u Europskom parlamentu ovoga ožujka. 

Ako, primjerice, odlučite popiti koktel u ovome hotelu, on će na prvu izgledati uobičajeno. No u njegovu posluživanju ima nešto gotovo revolucionarno - umjesto plastične, tu je papirnata slamčica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Mali korak za hotelijere, ali veliki za očuvanje okoliša

 Lovorka Struna, inicijatorica projekta Adriatic za Adriatic smatra da postoje mnogi   plastični artikli koji imaju alternativu u porculanu, staklu ili drvetu. "Ima artikala koje se da lijepo zamijeniti alternativama u obliku porculana, stakla ili drveta" te dodaje kako se "u hotelijerstvu najviše troše plastične vrećice, bočice ili štapići za uši."

Mikroplastika je danas prisutna u svoj morskoj hrani na našim tanjurima, a količina plastike koju proizvodimo i više je nego šokantna. "Samo je Adriatic, a on je jedan od manjih objekata, u 2017. godini potrošio plastičnih slamki u dužini od 11.500 metara", napomenula je inicijatorica projekta za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbacuju i drugu plastiku

Ovaj hotel do kraja će lipnja iz uporabe izbaciti i jednokratne kape za tuširanje, zamijeniti plastične bočice i vrećice, a šampone dolijevati u staklenu ambalažu

Suradnica na projektu i morska biologinja Chiara Fumagalli upozorava da je ova hvalevrijedna akcija ipak samo simbolična jer se problem plastike ne može riješiti  pojedinačno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Ovaj novi zakon Europske unije je dobar, ali izostavlja mnoge materijale, poput plastičnih boca.

Koliko je stanje alarmantno, pokazuje podatak da se prva plastika, proizvedena prije više od 150 godina, ni do danas nije razgradila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo