istražili smo uvjete / Prvi test za policiju i tajne službe: masovni dolazak na zagrebački advent i velike blagdanske gužve na granicama

Vrijeme uoči Božića je prvi test za policiju u tajne službe, no i za strpljivost vozača na hrvatskim cestama. Istražili smo uvjete uoči božićnih blagdana

23.12.2016.
18:56
VOYO logo

Da je više policajaca na ulici, vidljivo je gotovo kraj svake zagrebačke adventske lokacije. Tako je, kažu prodavači na štandovima, svakog dana poslije berlinskog napada.

"Svaki dan prođu po dva-tri policajca sa psom, vjerojatno ih ima malo više u civilu, ali nema nikakve brige, bar šta se nas ovdje tiče, za sada", kazao je Goran Mušura, prodavač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad ta povećana prisutnost na posjetitelje adventa gotovo da ne utječe.

Osim nagradnog vozila, niti jedno drugo vozilo ne može se na duže vrijeme zaustaviti bilo gdje blizu mjesta adventa jer će policija brzo doći i pregledati ga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to su te, kažu stručnjaci, vidljive mjere kontrole i zaštite na mjestima okupljanja većeg broja ljudi. A još je važnije prikupljanje i razmjena obavještajnih podataka s domaćim, ali i inozemnim službama.

"U svakom slučaju, mjere koje gledaju da ne remete ovaj sav šušur, što kažu Dalmatinci, koji svi osjećamo i ruše komoditet našeg ponašanja, da ljudi ne padnu u paranoičan strah zbog događaja koji su se desili, ali da se ipak osjećaju sigurno", izjavio je Mate Laušić, stručnjak za sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

(Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Najavljujući program dočeka Nove godine, gradonačelnik Zagreba rekao je kako je za grad u smislu sigurnosti najvažnija njegova multikulturalnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da ljude učinimo, bez obzira koliko imaju godina, kako se zove, na boju kože, da ih naučimo da budu suodgovorni za ljepotu i sigurnost ovoga grada. I zato sam ja ne samo siguran danas, nego želim vjerovati i sutra, da će se u Zagrebu dugo, dugo sigurnost pisati velikim slovima", kazao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Za sigurnost ne brinu ni izvođači u novogodišnjoj noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mene osobno nije strah, ja sam duboko uvjerena i volim vjerovati da živim u sigurnom gradu, i znam da je podignut stupanj pripravnosti", rekla je Ivana Vrdoljak Vanna, pjevačica.

Straha nemaju niti turisti koji u Zagreb stižu sa svih strana svijeta.​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi ostali bezbrižni, brinu i brinut će se sve nadležne službe, barem dok blagdansko vrijeme ne prođe.

Naš reporter Petar Panjkota razgovarao je s Pavlom Kalinićem, pročelnikom Ureda za upravljanje u hitnim situacijama koji je upućen u sigurnosno stanje u glavnom gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo