SUSRET U BANSKIM DVORIMA / Tomašević nakon sastanka s Plenkovićem: 'Nitko ne može biti zadovoljan dinamikom obnove'

Očekujem novu eru suradnje Zagreba i države, kazao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević

10.6.2021.
10:10
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića

Na početku su se srdačno pozdravili udarcem šakom o šaku, a nakon sastanka su izjave dali Tomašević i ministar Horvat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovaralo se o suradnji Vlade i Grada Zagreba, s posebnim naglaskom na obnovu nakon razornog potresa te financijsko stanje grada. 

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, a uz Tomaševića zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec te zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SASTANAK U BANSKIM DVORIMA /

ANKETA Srdačno lupkanje šakama pa hladan tuš: Je li Plenković trebao stati pred novinare s Tomaševićem?

Image
SASTANAK U BANSKIM DVORIMA /

ANKETA Srdačno lupkanje šakama pa hladan tuš: Je li Plenković trebao stati pred novinare s Tomaševićem?

Početak obnove

Nakon sastanka ministar Horvat je rekao da se razgovaralo o obnovi. "Svjedoci ste danas početka onoga što smo najavljivali. Na tri lokacije bageri su na terenu, ruše se objekti", rekao je ministar Horvat. 

Govorio je i o projektima Zagreba s novcem iz Fonda solidarnosti. "Prvi operativni sastanak je sazvan za utorak. Razgovarat će se o zbrinjavanju otpada. Moramo naći nove modele. Od utorka krećmo u operativnu suradnju za koju se nadam da će dinamiku drastično ubrzati", kazao je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević se zahvalio Horvatu. "Bio je konstruktivan i sadržajan sastanak. Prošli smo puno tema. Dogovorili smo da o financijama ostanemo u kontaku. Optimistični smo. Govorili smo o Fondu solidarnosti i natječajima koji su vezani uz obnovu Zagreba. Natječaji idu dobro. Dosta projekata je pred fazom ugovaranja. Vjerujemo da će to ići sve u dobrom tijeku", kazao je Tomašević te dodao da će zamjenik Korlaet koordinirati obnovu.

"Očekujemo dobru suradnju. Mi smo nova vlast, unijet ćemo novu energiju u obnovu, ali i u suradnju između države i grada", kazao je Tomašević. Rekao je da je zadovoljan što je danas krenulo rušenje objekata u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče grada, bit ćemo maksimalno korektan partner da se stvari ubrzaju", kazao je. "Dosta građana još nije ni podnijelo zahtjev i mi tu možemo pomoći da bude kvalitetnije i brže", kazao je Tomašević. 

"Svi koji su nezadovoljni dinamikom imaju pravo kritizirati, ali ja ne odustajem od namjere bez stručne podloge donositi političke odluke", rekao je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko ne može biti zadovoljan dinamikom obnove"

"Nitko ne može biti zadovoljan s dinamikom. Očekujem novu eru suradnje između Zagreba i države i u obnovi. Bit ćemo pravi partner. Neki objekti nisu ni prošli brzi statički pregled. To ćemo napraviti u najbržem mogućem roku", kazao je Tomašević.

Horvat je i dalje branio brzinu obnove i tvrdio da za izradu projektne dokumentacije i troškovnika treba puno vremena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je rekao da će biti rebalansa proračuna. "Radimo na racionalizaciji materijalnih troškova i zato je bila uputa pročelnicima da se ne pokreću nove javne nabave. Prostora za racionalizaciju troškova ima. Novca za obnovu, što će tiče Zagreba, će biti. Idemo prema stabilizaciji situacije koja nas je zatekla", rekao je Tomašević. Podsjetio je da je i Bandić nakon potresa dao sličnu uputu. 

"Poštovat ćemo Zakon o javnoj nabavi. Tu nema ništa dramatično. Nismo htjeli da se pokreću novi natječaji javne nabave, kako bi stvorili prostor za rebalans proračuna", rekao je Tomašević.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o uputi pročelnicima isključivo za javnu nabavu u Gradskoj upravi i ne odnosi se na gradska poduzeća i ustanove. To neće utjecati na komunalne i javne usluge koje grad pruža građanima", rekao je Tomašević. 

Tomašević o C.I.O.S-u: "Ne bavimo se konkretnim poduzećima"

Na pitanje o mogućem prestanku suradnje s C.I.O.S.-om rekao je da će se pregledati svi ugovori i napraviti revizije. "Ne bavimo se konkretnim poduzećima nego sustavom i moramo ga ustrojiti da bolje funkcionira", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zagreb će biti puno brži i proaktivniji svugdje, pa i u obnovi", rekao je. 

"Fokusirani smo na to da Zagreba da maksimum kako bi se ubrzala obnova", kazao je Tomašević. Kazao je da će javne nabave koje su u fazi realizacije ili je odluka već donesena će ispoštovati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uputa se odnosi na nove javne nabave. Kada se dođe u kasnu fazu, teško ih je zaustaviti", rekao je. Govoreći o rebalansu proračuna rekao je da neće štedjeti na kvaliteti komunalnih i javnih usluga. 

"Imamo prostora, posebice na materijalnim troškovima. Rebalans će značiti manji proračun od onoga koji je predviđen, ali o konkretnim brojkama ćemo govoriti kada do rebalansa dođe", kazao je Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo