preživio sve udarce / Prvi RTL-ov dosje godine: Donosimo analizu lika i djela ministra financija - Zdravka Marića

Stigao je kao igrač u Oreškovićevoj ekipi, 'nadživio' ga i kasnije postao jedan od najbližih Plenkovićevih suradnika. Donosimo dosje Zdravka Marića

6.1.2019.
19:30
VOYO logo

Da se u njegovu mandatu nije dogodio Agrokor, vjerojatno bi bio jedan od najuspješnijih ministara u Plenkovićevoj vladi. 41-ogodišnji nestranački ministar preživio je izglasavanje nepovjerenja u Saboru, nakon što se zbog njega već raspala jedna Vlada. 

Stigao je kao igrač u Oreškovićevoj ekipi, 'nadživio' ga i kasnije postao jedan od najbližih Plenkovićevih suradnika. Riječ je, naravno, o Zdravku Mariću, a RTL donosi njegov dosje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok 400 tisuća zaposlenih možda još troši veće božićnice i regrese - milijardu isplaćenih kuna na koji država nije uzela porez, ministar Marić ima dobar razlog za samohvalu.

''36411 poslodavaca je u prosincu za 413 tisuća zaposlenika isplatilo milijardu i 53 milijunu kuna. Otprilike svaki četvrti zaposlenik u Hrvatskoj'', rekao je Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči Nove godine Marić je najavio i neoporezivih 10 tisuća kuna za novorođenčad, a ovoga tjedna na snagu je stupio 3. krug porezne reforme - 9 mjera, od kojih je najzvučnija - niži PDV na pelene, voće i povrće, jaja, ribu i svježe meso.

''I kulen to zaslužuje, i kobasica, salama i roštiljke i ćevapi, to je ono što naši građani kupuju, da na njih smanjite PDV! Pomozite svojim Slavoncima, smanjite PDV, ako to ne napravite možemo s ovim zakonom samo otići znate gdje'', komentirao je njegov potez saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošao mu je i, među malim poduzetnicima omraženi porez na doprinose, dok porezno rasterećenje plaća ni u ovom trećem krugu kao ni ranije - nije prošlo bez kritika.

''Kako ćete objasniti građanima da se premjeru Andreju Plenkoviću, od 1. siječnja 2017. g. plaća povećala za 4000 kn, a njima samo za 30?'', upitao ga je u Saboru zastupnik Živog zida Branimir Bunjac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proračuni su mu glatko prolazili, nije pristao na spuštanje PDV-a na 24 posto, no BDP je rastao više od očekivanog. U trećem tromjesečju 2,8 posto.

Ipak, račun su pomrsila jamstva Uljaniku teška 4 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da nema Uljanika, bez imalo ustručavanja, već danas bi mogli reći da je ponovo ostvaren višak, odnosno suficit države'', kazao je Marić.

Agrokorova sjena pratila ga je otkad je ušao u Plenkovićevu vladu i propitkivala svaki njegov potez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja šta god kliknem, vrati me nazad....'', nemoćno se sažalijevao ministar financija.

Marić je na ministarsko mjesto uskočio ravno iz fotelje direktora u Agrokoru, zaduženog za tržište kapitala. Iako je tvrdio da se izuzimao od odlučivanja i priznao tek dva tajna sastanka s Ivicom Todorićem, oporba je odmah zatražila njegovu smjenu, a MOST je podržao i ekspresno izletio iz vlade...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Molim tajnicu vlade da pripremi rješenje o razrješenju Mostovih ministara..'', svojedobno je ispalio Plenković i dao 'košaricu' četvorici ministara iz redova MOST-a.

Marić je s druge strane, preživio glasovanje o povjerenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se to odvijalo u proljeće, no ljeto je bilo osobito vruće...

''Nisam sudjelovao niti sam ja radio, niti sudjelovao u kreiranju bilo kakvih novih rješenja koja se tiču koncerna Agrokor'', pravdao se Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispostavilo se da je ipak bio na sastancima oko Agrokora i sudjelovao i više nego što je trebao.

Zato povjerenstvo obnavlja slučaj i ovaj put zaključuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dužnosnik Zdravko Marić, ministar financija je povrijedio načela djelovanja dužnosnika'', izrekla mu je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.

Uslijedila je nova paljba oporbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ministar Marić mora otići'', ''On jednostavno mora otići'', ''On bi se trebao zahvaliti i otići'' ''On je jednostavno jedan obični lažov''… redale su se izjave Bernardića, Sinčića, Mrak Taritaš i Bunjca

Vjerodostojnost mu je poljuljana i kad se doznalo da je na čelu HANFA-e koja je zaključila da oko Agrokora nije bilo trgovanja povlaštenim informacijama - Marićeva sestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A udarac je dobio i kad se ljetos pokušao progurati novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa, nazvan upravo Lex Marić, jer bi dužnosnicima omogućio izravno uskakanje u korporativne fotelje.

''O tom zakonu i o tim odredbama se razgovaralo već prije nekoliko godina'', pravdao se ponovno Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer, pričalo se da mu je dosta i da prelazi u Adris grupu, no sam to nikad nije potvrdio.

''Koliko ja znam i dalje sam ministar financija i bit ću to do daljnjega.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, iako nestranački ministar koji je svojevremeno pristao biti i Karamarkov kandidat za premijera, o Marićevu ostanku u vladi vjerojatno će odlučivati samo premijer Plenković, koji mu je dosad uvijek čuvao leđa.

Bez obzira koliko ostao u vladi, sam Marić, inače gorljivi navijač vatrenih, svoje dvije godine mandata mogao bi opisati jednako napetima kao i prošlogodišnje Svjetsko prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednom riječju – neopisivo!

Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo