sve zbog korone, ili? / Prvi put je nakon 15 godina na Medicinskom fakultetu u Zagrebu ostalo slobodnih mjesta - koji je razlog?

Ravnatelj zagrebačkog MIOC-a kaže - analiza će pokazati što se točno dogodilo

15.9.2021.
8:00
VOYO logo

I nakon jesenskog roka jedan od najtraženih studija, Medicinski fakultet u Zagrebu neće popuniti upisnu kvotu. Ne zato što nema dovoljno kandidata već zato što nema dovoljno onih koji zadovoljavaju kriterije jer nisu položili prijemni ispit. Koji su razlozi?

Bivši gimnazijalac i budući student medicinskog fakulteta u Zagrebu, prijemni ispit položio je u ljetnom roku, ali kaže nije to bio nimalo lagan zadatak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jako teško - to mi je prošlo kroz glavu i ono već sam zamišljao hoću li u Rijeku ili u Split na medicinu jer stvarno je bilo zahtjevno. Nakon prijemnog smo prepričavali dojmove i svi smo stekli taj dojam da je bilo teško", rekao je Marko Zeljko, student prve godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prijemni ispit nosi 60 % bodova potrebnih za upis na studij medicine. Maturanti 3 sata pišu gradivo iz biologije, kemije i fizike, a da bi položili, točno moraju riješiti najmanje 55% testa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Matura je znatno, znatno lakša od prijemnog, to smo svi znali kad smo pristupali. Meni je kemija bila najteža i stekao sam dojam da je tako i drugima bilo", dodao je.

Prvi put nakon 15 godina na Medicinskom fakultetu u Zagrebu nije popunjena upisna kvota. Na ljetnom roku prijemnom ispitu pristupilo je 967 učenika,a položilo ga je njih 274. Na jesenskom roku prijemni ispit pisalo je 176 kandidata, a položilo ga je njih 46.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prvog kruga upisa ostalo je slobodno 59 mjesta. Ako se svi koji su prijemni na drugom roku položili i upišu, ostat će još 13 slobodnih mjesta.

Analiza će pokazati što se točno dogodilo

"Stav je fakulteta da mi nećemo snižavati kriterije. Smatramo da je ovo jedna prolazna faza uzrokovna kompleksnim događanjima, imate zajedno pandemiju i potres, prema tome oni su možda trebali nešto dužu pripremu za taj našu prijemni", rekao je Marijan Klarica,dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručuje, test je bio jednake težine kao i prijašnjih godina, a i dobar je uvod u nastavak studiranja.

Ravnatelj zagrebačkog MIOC-a kaže - analiza će pokazati što se točno dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu treba analizu napraviti i sam fakultet, ali i svi ostali. Je li online nastava samo kriva, je li kurikularna reforma pomaknula učenik u nekom drugom smjeru, je li zbog reforme došlo do preskakanja određenog dijela gradiva koji se nije napravio ove, a treba je iduće godine, pa je korona pojela taj dio priče. To su sve pitanja na koja ćemo odgovor dobiti za koju godinu", rekao je Nikola Dmitrović,  ravnatelj XV. gimnazije u Zagrebu.

Osamdeset posto studenata koji upišu medicinu studij završavaju u roku. Baš zato im je selekcija prije upisa bitna. Dokaz za to je i generacija koja je prije 10-ak godina upisana bez prijemnog, a čiji su studenti i češće padali godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo