ŠTROMAR O ODNOSIMA S PLENKOVIĆEM I HDZ-om: / 'Neki žele ostati u rovovima. Sigurno će biti podmetanja'

Image

Novi potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, HNS-ov Predrag Štromar, dao je intervju u kojem je kazao kako vjeruje da će biti podmetanja te otkrio kako se zasad snalazi u Vladi.

14.6.2017.
19:16
VOYO logo

Štromar je danas odradio svoju prvu sjednicu. Kazao je kako je atmosfera bila vrlo dobra te da se u Vladi 'stvarno kvalitetno razgovara i cilj je da ovoj Hrvatskoj bude bolje'.

Na pitanje očekuje li da će lako surađivati s premijerom Andrejem Plenkovićem, Štromar kaže kako to ne očekuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne očekujem od nikoga da ću lako surađivati. Očekujem razgovor, dijalog i donošenje rješanja. Mislim da ćemo puno napraviti za ovu državu', rekao je Štromar za N1.

HNS-ovac je danas imenovan na čelo Koordinacije za sektorske politike, koja razmatra pitanja sektorskih politika graditeljstva i prostornoga uređenja, prometa i infrastrukture, turizma, kulture, obrazovanja i znanosti i sustava zdravstva. Štromar smatra kako mu to ne predstavlja prevelik zalogaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mislim da nije jer moj zadatak nije upuštati se u potpunosti u svaki resor. Za to su tu ministri. Ja sam tu da koordiniramo - što je u redu da ide na Vladu, a što nije da se ispravi. U svim tim sektorima ja sam u svojoj povijesti na neki način sudjelovao i imam iskustvo', tvrdi Štromar te dodaje kako je on kao potpredsjednik zadužen da pusti ili ne pusti neki zakon na Vladu.

'Struka treba određivati smjer u kojem će ići školstvo'

HNS je više puta naglasio kako želi depolitizirati sektor obrazovanja. Na pitanje kako to misli postići, Štromar je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Struka treba određivati kuda će ići školstvo, da naši učenici budu kreativniji i spremni za tržište rada. I zato mislim da trebamo depolitizirati taj model načina obrazovanja. Tu nema politici mjesta.

Mislim da tu reformu treba voditi na kvalitetan i stručan način, to je daleko najbitnije i treba izabrati ljude koji su nekad sudjelovali u tome, koji su prošli te faze i znaju taj posao. Politika, ideologije lijeve i desne ne smiju previše ići u dubinu te reforme', rekao je Štromar, koji je siguran da će nova ministrica Blaženka Divjak složiti put za nastavak reforme 'kakvu građani zaslužuju', rekao je Štromar, priznavši da nije pročitao cijelu Strategiju obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li Plenković dati HNS-u slobodu u sektoru obrazovanja?

Ono što mnoge zanima jest hoće li Divjak imati odriješene ruke i hoće li sama moći birati svoj tim. Naime, Plenković je kazao kako je on kapetan broda te da nitko nema odriješene ruke.

'Mislim da moramo imati kapetana broda jer inače neće brod nikud doći, ali brod bez posade isto ne moće nikud doći. Mi ćemo biti posada i davati sve informacije davati kapetanu da nas vodi u dobrom smjeru. Posada, ako nije uštimana i uglazbljena ne može dobro funckionirati. To ćemo napraviti - uštimati se i uglazbiti', rekao je Štromar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na ideološke razlike između HDZ-a i HNS-a, mora postojati donja granica ispod koje HNS neće ići, upitan je Štromar, koji je kazao kako je upravo reforma školstva ta donja granica.

Najavu Hrasta koji je rekao kako državni tajnici neće dozvoliti da se mijenja nova voditeljica reforme Štromar ne smatra problematičnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mnogi žele biti u rovovima'

'Ima mnogo ljudi u ovoj državi koji ne žele i ne prihvaćaju reforme. Žele biti u svojim rovovima i ne žele ovu koaliciju. Sigurno da će biti puno podmetanja i pokušaja zaustavljanja reformi. No nećemo to dopustiti', rekao je.

HNS je otkako je odlučio surađivati s HDZ-om napustilo 448 članova, otprilike jedan posto. Jedan dio njih poznati su i važni članovi. Štromara to ipak ne zabrinjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'HNS ima 27 godina. Od devedesete smo puno puta prolazili kroz takve stvari i često su odlazili kvalitetni ljudi, a dolazili su drugi. Dolazili su na temelju rezultata. Tako čekujem i sada da neće biti problema. Samo ako bude rezultata', kazao je Štromar te rekao da se ne boji da će se dio HNS-ovaca preseliti u tabor četvero disidenata.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo