PRVI ČOVJEK HANFE UPOZORIO NA GREŠKU KOJA VAS MOŽE KOŠTATI DOSTOJANSTVENE STAROSTI: / Želite li poštenu mirovinu, napravite ovo

Image
Foto: Pixsell

Poslodavci koji dobrovoljno uplaćuju radnicima treći mirovinski stup, uživaju poreznu olakšicu do šest tisuća kuna godišnje

2.2.2019.
14:27
Pixsell
VOYO logo

Hrvatska po visini mirovinske štednje prednjači među tranzicijskim državama, no šef Hanfe Ante Žigman pozvao je građane da počnu značajnije štedjeti i u trećem stupu žele li osigurati dostojanstvenu starost, prenosi Večernji. Imovina obvezninh mirovinskih fondova u Hrvatskoj je gotovo sto milijardi kuna, što znači da vrijednost privatne štednje građana čini otprilike 27 posto BDP-a.

Taj će postotak rasti i dalje jer se tek očekuje početak većih isplata koji bi trebao krenuti kroz nekoliko godina. Žigman kaže kako se od uplaćivanja u prvi i drugi stup ne može očekivati "pristojna mirovina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Od prvog i drugog stupa nema pristojne mirovine'

"Nije realno danas očekivati od prvog, pa i od drugog stupa da potpuno ispune očekivanja da ćete u starosti imati pristojnu mirovinu. Treba štedjeti i u trećem stupu", rekao je Žigman koji smatra da je cijeli financijski sektor pred fazom izazova, odnosno pogoršanja uvjeta poslovanja.

Osim usporavanja globalnog gospodarstva i rasta kamatnih stopa, mirovinski sustav Hrvatske pritišću i loše demografske brojke. Naše mirovine iznoe 40 posto plaće, za razliku od europskog prosjeka gdje radnik prima 60 posto svoje posljednje plaće, navodi Žigman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako dodatno povećati mirovinu za 840 kuna

Simulacija Hanfe pokazuje da se s 14 kuna dnevne uplate u treći stup, što je vrijednost kave i pol u zagrebačkom kafiću, mirovina može dodatno povećati za 840 kuna.

Hanfa navodi kako obavezni mirovinski fondovi ostvaruju pozitivne prinose. Prema novom zakonu kategoriji A dopušteno je više novca usmjeravati u dionice te je ona namijenjena mlađima. Od ove godine novozaposleni bit će deset godina usmjereni u kategoriju A, dok je veći dio radnog vijeka rezerviran za najveću kategoriju B. Tek pet godina prije uvjeza za mirovinu osiguranici će se seliti u kategoriju C koja je najsigurnija, a koja glavninu novca usmjerava u državne obveznice, piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ove godine fondovi mogu ulagati i u startupove, no Hanfa prateće dokumente koji bi takva ulaganja i omogućili tek priprema.

Član uprave Hanfe Tomislav Ridzak rekao je da mirovinski fondovi sve više ulažu u dionice, a od domaćih tvrtki prednjače Hrvatski telekom, Ina, Podravka, Atlantic grupa, Končar i Adris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna vrijednost svakog člana obveznog mirovinskog fonda iznosi oko 51.000 kuna. Procjenjuje se da osobe koje u drugom stupu štede od 2002. godine na računu imaju oko 140.000 kuna. Mirovinski fondovi dosad su za osiguranike koji su ih napustili isplatili 5.2 milijarde štednje, a taj je novac uglavnom završio u državnoj blagajni. Manji broj ljudi prima mirovine iz drugog stupa, dok ih se većina vratila u prvi.

Olakšica poslodavcima koji radnicima uplaćuju treći stup

Imovina dobrovoljnog trećeg stupa trenutno iznosi 4.3 milijarde kuna, zatvorenih 930 milijuna kuna, s nešto više od 305 tisuća članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslodavci koji dobrovoljno uplaćuju radnicima treći mirovinski stup, uživaju poreznu olakšicu do šest tisuća kuna godišnje.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo