nada u bolje sutra? /

Prve reakcije na posjet predsjednika Srbije: 'Sve je to priredba s figom u džepu koja će više koristiti Vučiću nego predsjednici'

Ustaški ispad saborskog zastupnika, Bozanić vladar iz sjene, Pantovčak pod snijegom, netaknutom prirodom šeću srne, lisice i paunovi - samo su neki od današnjih naslova u srpskim medijima koji su uglavnom pod Vučićevom kontrolom

12.2.2018.
22:42
VOYO logo

Srpski novinari u velikom su broju bili zainteresirani za ovaj službeni posjet na Pantovčaku.

"Vi u Beogradu i dalje imate desnu struju koja nije bila za to da Vučić ovdje dođe, također u Hrvatskoj su bili danas i protesti tokom dana i ne preterano značajni. Činjenica je da još uvijek postoje te neke desno orijentisane strane koje nisu za ovu posjetu", izjavio je Filip Ćukanović, novinar iz Beograda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aleksandar Vučić sa sobom je donio dokumentaciju koja bi trebala riješiti pitanje troje nestalih osoba iz Dvora na Uni. Donio je i matične knjige odnesene za vrijeme Oluje. Članovi udruga obitelji nestalih branitelja koji su se danas sastali sa srpskim predsjednikom kažu - i dalje ostaje otvoreno pitanje 1900 nestalih osoba.

"U arhivima u Srbiji postoje dokumenti, za mene je to dokaz da u Srpskim arhivima postoji i ono što mi tražimo. Očigledno je da je u Srbiji puno toga što treba biti vraćeno Hrvatskoj", kazala je Ljiljana Alvir, Savez Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eugen Jakovičić iz Dokumente smatra kako je donesena dokumentacija iz Srbije simbolična i dodaje kako Hrvatska mora iskoristiti pregovore Europske unije i Srbije kako bi dobila sve potrebne informacije o nestalima. 

"Jednom razumnom i jasnom politikom može dovesti i pritisnuti Srbiju da bude, ja bih rekao otvorenija da su rađuje po pitanju nestalih. Da se procesuiraju ratni zločini i da obitelji konačno dobiju odgovor jer srpske institucije su radile tzv. sanaciju terena nakon pada Vukovara, a to je najveći broj nestalih Hrvata", poručio je Eugen Jakovčić, Documenta.

Za bivšu premijerku Jadranku Kosor ovaj je službeni posjet s obje strane prošao s figom u džepu.

"Mislim da će Vučić to odlično iskoristiti kao bodove u međunarodnoj zajednici i Europskoj komisiji. I naravno, osobito što svi zaboravljaju na skorašnjim izborima u Beogradu koji su početkom ožujka, i ta vrsta retorike, evo došao sam. Ne bojim se. Bojim se da je ovo na neki način bila mala velika priredba".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priredba koja će, smatra oporba, više koristiti Vučiću nego Grabar-Kitarović.

"Ovo je dodatna investicija Vučića na Balkanu bez kojeg nema rješavanja niti jednog problema, on sebe pokušava etablirati kao vodećeg političara jugoistočne Europe", kazao je Joško Klisović, saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za većinu građana sastanak dvoje predsjednika je nada u bolje sutra - bez razmirica.

"To je jedan pozitivni korak po meni, ja u tome vidim da mi možemo jedino učiniti ako idemo nekim dobrim načinom prema njima, po meni je to nešto što je dobro", smatra Dunja, Zagreb.

Možda pomogne Vučićev embargo na uvrede - najavio je da će svojim suradnicima u Beogradu zabraniti da vrijeđaju Hrvatsku. Ali samo idućih 100 dana.  

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo