Prvaci smo Europe po broju korisnika invalidnina

Veliki broj osoba s invaliditetom inzistira samo na pravima, a jedan dio njih iskoristio je sustav i invalidnost stekao na sumnjiv način.

20.6.2011.
13:14
VOYO logo

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaki osmi stanovnik Hrvatske koristi neko od invalidskih prava, što daje stopu od 12 tisuća korisnika na sto tisuća stanovnika, dok je, primjerice, stopa u Mađarskoj 7.000, Austriji 5.000, a Italiji 3.000 korisnika invalidskih prava na sto tisuća stanovnika.

Gotovo svaki treći hrvatski umirovljenik korisnik je invalidske mirovine, a u usporedbi s prosjekom članica Europske unije, Hrvatska ima veći udio rashoda za invalidske mirovine u BDP-u, kao i u ukupnim rashodima za mirovine, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mr. Marijana Bađun s Instituta za javne financije u Zagrebu objašnjava kako je mirovinski sustav odraz ukupnog stanja u državi.

"Nedovoljno promišljen zakonski okvir, posljedice rata, loša obrazovna struktura, visoka nezaposlenost, nedovoljno dobri uvjeti rada, nejednakosti u pravima, relativno loše zdravstveno stanje građana i nedovoljna briga o vlastitom zdravlju, te raširena korupcija utjecali su na činjenicu da Hrvatska ima velik broj korisnika invalidskih mirovina, čak 27 posto od ukupnih korisnika mirovina, a to su ujedno i problemi koje Hrvatska treba rješavati neovisno o mirovinskom sustavu", naglašava mr. Bađun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loša kategorizacija

Ante Raos, predsjednik Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije (MUOSID), kaže da je problem i što u Hrvatskoj nije provedena kategorizacija invalida, pa sve osobe s istim postotkom oštećenja primaju isti iznos invalidnine.

"Evo, i ja imam 100-postotnu invalidnost i vozim automobil, krećem se, dok neke druge osobe ne mogu ustati iz kreveta. Loše rješenje je i što se oštećenja zbrajaju, pa recimo neka osoba može imati oštećenje noge od 20 posto, ruke 30, te vida i sluha po 25 posto i onda je ta osoba 100-postotni invalid. To je totalna glupost", kaže Raos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raos ukazuje kako je nužno podignuti svijest kod poslodavaca, ali istodobno treba raditi i s invalidima jer velikom dijelu njih nedostaje motiviranosti i samopouzdanja, što ih koči u nalaženju posla.

Najčešći uzroci invaliditeta u Hrvatskoj su sljedeći: demencije i psihoorganski sindromi (27.271 osoba), para i tetraplegija (4.901 osoba), cerebralna paraliza (4.727 osoba), sljepoća na oba oka (3.646 osoba), teška i duboka mentalna retradacija (3.490 osoba) te gluhoća (2.763 osobe)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201105200861006 arti-201004100028006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo