Bolna sjećanja / Prva presuda za tragičan potop županjske Posavine: država mora platiti odštetu od 155 tisuća kuna sinu koji je izgubio majku

Nakon više od tri i pol godine od puknuća nasipa na Savi kod Rajevog Sela i katastrofalnih poplava nakon kojih se propitivala odgovornost države - stižu prve presude

25.1.2018.
19:05
VOYO logo

I dalje su bolne sjećanja na kobne poplave u Županjskoj posavini 2014. godine. A tri godine poslije donesena je i prva sudska presuda protiv Republike Hrvatske, pa Petru Sirotkoviću iz Rajeva Sela koji zbog smrti majke tužio državu, država dužna isplatiti odštetu od 155 tisuća kuna.

Nakon puknuća nasipa, krenula je vodena stihija koja je uništavala kuće, usmrćivala životinje ali I odnosila ljudske živote. A sutkinja koja je donijela spomenutu presudu svoju je odluku temelju upravo na činjenici da su se životi mogli spasiti samo da je katastrofa najavljena ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odluku o proglašenju katastrofe trebao je donijeti župan, a ne Vlada RH. Tu je odluku morao donijeti prije nego što je došlo do probijanja nasipa kod Rajevog Sela. Sada je država dužna nadoknaditi štetu koja je nastala nepravilnim radom župana Vukovarsko-srijemske županije”, kazala je sutkinja Helena Zetić.

Župan koji je prozvan za prekasnu evakuaciju pak smatra da je sve poteze povukao na vrijeme a na sud nije ni pozvan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nisam imao mogućnosti ni reći svoje mišljenje. Nisam bio stranka u postupku. I ono najbitnije, odluku o evakuaciji sam donio prije probijanja nasipa.”, rekao je Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan.

No mještani Rajeva sela koji su svjedočili toj prirodnoj katastrofi I sami priznaju kako su bili iznenađeni, zatečeni I nemoćni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ja sam bio prvi to vidio u stvari kada je puknuo nasip. Bio sam baš preko puta kod djece tamo radio, I sjeo da zapalim jednu cigaru, odjedanput sam vidio 20 metara vodu gore u zraku, I onda je nasip puko i počeo cijepat i ići dalje. Nitko nas nije obavijestio, nakon 15 minuta onda se oglasila sirena.“, prisjeća se jedan mještanin.

Prirodne katastrofe jesu nepredvidljive i teško je reagirati u pravom trenutku, ali životi izgubljeni u poplavi – ne mogu se vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo