savjeti zlata vrijede /

Provjerili smo tko sve koristi usluge posebnih savjetnika i koliko ih plaćamo

Još od 2003. u Hrvatskoj postoji institut posebnog savjetnika. Imali su ih svi premijeri - od Sanadera do Plenkovića

14.2.2017.
18:44
VOYO logo

Siva eminencija i strateg Mosta, Ivica Relković, ponovno je posebni savjetnik. Ovoga puta - Ivanu Kovačiću. U prošloj je Vladi savjetovao Božu Petrova. Braniti tada interese Mosta, kaže, bilo je teško.

"Mislim da je javnosti poznato da je prošla kombinacija imala određena ograničenja, određena veta, određena opterećenja, pa se događalo da se i kroz javni prostor moglo pogoršati tu suradnju, a ovoga puta… Ma ne postoji partnerstvo unutar politike u kojima nema dnevnih situacija da se treba nešto razjasniti", kaže Relković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao savjetnik danas prima naknadu od 9000 kuna na mjesec. Drugi je savjetnik Kovačiću, bivši član Hrasta, a sada Mosta - Ivan Tomljenović.

Nekadašnji studentski pravobranitelj i autor pitanja za televizijske kvizove primat će na mjesec 5000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nisu zaposleni u sustavu, Ivan Rimac upozorava.

"Broj savjetnika koje angažiraju premašuje onaj broj koji se u pravilnicima pojavljuje, pored predviđenih mjesta pojavljuju se i drugi savjetnici kojima bez obzira jesu li u radnom odnosu ili ne se isplaćuju novci koji nisu predviđeni u proračunima ministarstava", kaže politički analitičar.

Stier ih ima troje. Savjete Filipa Vučka, bivšeg veleposlanika u Vatikanu, plaća 9000 kuna. Mladog HDZ-ovca, Marka Vidakušića, dugogodišnjeg suradnika DubravkeŠuice, 6000 kuna; a najplaćeniji savjeti u Vladi bit će oni Ladislava Ilčića. 10 000 kuna na području ljudskih prava.

Sama najava kod nekih izazvala je prigovore jer Iličić je otprije poznat po konzervativnim stavovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj stav potpredsjednika vlade, moj stav i kao kršćanin da se mora poštovati dignitet svake osobe i to je stav na kojem inzistiramo i svi moji suradnici provode i provodit će takvu politiku", uvjerava Stier.

Najviše je savjetnika kod ministra Damira Krstičevića, njih četvero; a Ante Gotovina ne naplaćuje svoje usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pro bono savjetnici su dobrodošli pogotovo zato što političke stranke pretendiraju postavljati i na mjesta ministara čak, i zamjenika ministara političke osobe koji nemaju dovoljno stručnog znanja za voditi ministarstva", upozorava Rimac.

Institucija posebnog savjetnika uvedena 2003. godine. Sanader je imao troje, i primali su novčanu naknadu. Jadranka Kosor, kao i Zoran Milanović četvero – ali pro bono. Orešković i Plenković angažirali su po jednog savjetnika s 8 i 9000 kuna.

Savjetnik premijera Plenkovića - Robert Kopal, bivši je glavni analitičar SOA-e, a u telefonskom nam razgovoru objašnjava da će premijeru najviše od pomoći biti upravo oko pitanja nacionalne sigurnosti.

Posebni savjetnici odlaze zajedno s onima koji su ih odabrali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo