Predsjednik s karakterom / Provjerili smo što o Zoranu Milanoviću misle njegovi nekad najbliži suradnici: 'Imali smo jedno pravilo...'

Javnost ga je ili voljela ili mrzila

20.2.2020.
7:00
VOYO logo

Zoran Milanović predsjednik ipak se, čini se, trudi ne biti baš posve nalik Zoranu Milanoviću premijeru. Predsjednik s karakterom bio je i premijer s karakterom i to dosta teškim, što priznaju i njegovi najbliži suradnici iz toga vremena.

Imao je kratak fitilj, nije baš pomno birao riječi, bio je bahat, ciničan, ponekad i brzoplet, ali i inteligentan, s gardom i samopouzdanjem. Razgovarali smo s ministrima i potpredsjednicima Milanovićeve Vlade kako bismo čula što najbolje i najgore imaju za reći o svom bivšem šefu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je na političku scenu stigao 2007. i to kao pravo osvježenje. Svi su pričali o mladom, ambicioznom pravniku s diplomatskom karijerom. 

I odmah najavio da je spreman osvojiti sljedeće parlamentarne izbore. No, javnost se tek trebala upoznati s njim. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenule su i napetosti na relaciji Sanader-Milanović, HDZ je bio uvjeren u svoju pobjedu. 

Te izbore nije osvojio, a godinu kasnije podržao je Milana Bandića u utrci za gradonačelnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno je slavio 2011. kada je Kukuriku koalicija osvojila izbore. Tada smo i upoznali suprugu novog premijera. 

U četiri godine vladanja bilo je svega, poznat kao izravan, iskren, ponekad neugodan, često bi izgovorio, a tek onda promislio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam ovdje da ikoga tješim, nisam duhovni otac, ja sam premijer", "Previše smo izloženi slučaju, a takva država je slučajna država", "Ja da, recimo, ovdje živim, ja bih tužio državu", smo su neke od izjava. 

Javnost ga je ili voljela ili mrzila. Neki su ga zvali - bahati Zoki. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakog karaktera, ali i jake radne etike, tako ga se prisjećaju njegovi najbliži suradnici. 

"On se nije miješao u posao ministara, dao nam je potpunu slobodu što je dosta važno kad radite taj posao, ali isto smo imali jedno pravilo. Ako nešto zeznete, pakirate kofere i idete", kaže o svom bivšem šefu Milanka Opačić, bivša potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je vrlo korektan, uvijek su bili prisutni argumenti, uvijek se s argumentima razgovaralo i ono što moram priznat nije ništa na prvu radio, uvijek bi govorio daj neku analizu. On voli čitati knjige, ja volim čitait knjige, tako smo razmjenjivali određene naslove", rekao je bivši ministar financija Boris Lalovac.   

Jedna od onih koji se nisu dobro proveli s tadašnjim premijerom je i bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy: "Ja Zorana pamtim na ambivalentan način, s jedne strane pozitvno, s druge strane negativno i to mislim da je normalno jer smo bili u sukobu". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukob je završio tako da je Mirela Holy odstupila s mjesta ministrice. Presudila je objava pisma u kojem je od predsjednika uprave HŽ-a traži uslugu. Danas, s odmakom pozdravlja predsjednički govor o klimatskim promjenama, ali njegovu prvu vladavinu ne zaboravlja. 

"Smatram da nije kao premijer iskoristio priliku koju je imao da promijeni Hrvatsku i nadam se da će biti bolji predsjednik nego što je bio premijer", rekla je Holy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da mu je karakter često puta odmagao, nekad je znao biti kao brznica. Godine čine svoje, svi mi sazrijevamo, svi učimo iz vlastitih grešaka, evo nadam se i vjerujem da će Zoran Milanović biti dobar predsjednik Hrvatske", kaže pak Opačić. 

"Mislim da je izvrsno i jako detaljno i analizirao i donosio odluke što se u konačnici vidi da smo 2015. završili s gospodarskim rastom iako nije bilo jednostavno. Bit će jedan od rijetkih hrvatskih političara koji je obnašao dvije funkcije, znači da je zaslužio, da mu građani vjeruju", zaključuje Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi-stari Zoran obećava da će biti predsjednik s karakterom, samo ovoga puta trebao bi paziti da karakter ne preraste samog predsjednika.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo