PROVJERA U LABORATORIJU / U zadnje vrijeme zbog pesticida povučeni limun, celer, rezanci... Evo kakvo je bilo nasumično kupljeno voće i povrće

Dok će vas mnogi prodavači uvjeravati da baš njihovo nije špricano, tek laboratorijska analiza će pokazati ima li u hrani zabranjenih kemikalija

9.7.2022.
21:41
VOYO logo

Bez pesticida mnogi ne mogu zamisliti masovnu proizvodnju u poljoprivredi, no Europska je unija odredila smjer. U idućih osam godina, zbog njihovog negativnog utjecaja na okoliš i ljude - i Hrvatska mora značajno smanjiti korištenje pesticida. A upravo su oni čest razlog za opoziv namirnica iz prodaje.

Samo u posljednjih nekoliko tjedana zbog zabranjenih supstanci ili nedozvoljenih količina u Hrvatskoj su iz prodaje bili povučeni limun, celer, rezanci, zeleni čaj… I dok će vas mnogi prodavači uvjeravati da baš njihovo nije špricano – to će pouzdano reći tek laboratorijska analiza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PRLJAVIH 12' /

Objavljen popis voća i povrća s najviše pesticida: Na samom vrhu nalazi se mnogima omiljena namirnica

Image
'PRLJAVIH 12' /

Objavljen popis voća i povrća s najviše pesticida: Na samom vrhu nalazi se mnogima omiljena namirnica

Do 2030. smanjiti upotrebu pesticida za 35 posto

Novinarka RTL-ove Potrage na različitim je lokacijama kupila pet različitih vrsta voća i povrća pa ih dala na provjeru u Laboratorij za kemijsku analizu hrane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar''. To je ujedno ujedno je i referentni nacionalni laboratorij za pesticide u hrani neživotinjskog podrijetla. Od oko 1500 uzoraka, koliko godišnje obrade u laboratoriju, tri do četiri posto bude neispravno. To znači da je u namirnici pronađen nedozvoljeni pesticid ili je koncentracija dozvoljenog veća od maksimalno dopuštene za tu vrstu hrane.

Inače, u Europskoj uniji dozvoljeno je oko 500 raznih pesticida, ali dvostruko više, oko tisuću, je zabranjeno. Europska komisija je Hrvatsku stavila u skupinu zemalja koje do 2030. godine trebaju smanjiti upotrebu pesticida za 35 umjesto za 50 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Problematični' špinat, limun, grejp...

''U ovoj godini malo je povećan broj uzoraka špinata koji nije zadovoljavao kriterije, nešto limuna i grejpa'', kazao je za RTL Dario Lasić iz odjela za zdravstvenu ispravnost hrane NZJZ-a ''Dr. Andrija Štampar''.

Što se tiče voća i povrća koje je novinarka RTL-a donijela na analizu, u rajčici kupljenoj na tržnici nije pronađen niti jedan pesticid, kao ni u domaćem krastavcu kupljenom u trgovačkom lancu.
Banane iz Ekvadora su, kao što je i deklarirano na njima, iz organskog uzgoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uvoznim breskvama iz Španjolske, koje prodaje jedna trgovački lanac, pronađeni su tragovi pet pesticida, ali su svi dozvoljeni i u znatno manjim koncentracijama od maksimalno dozvoljenih. A u domaćoj dinji iz Metkovića, za koju je prodavačica rekla da ''nije prskana'' pronađen je jedan pesticid, ali dozvoljen i u desetak puta manjoj količini od maksimalno dopuštene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo