PRIJETE ODLASKOM / Prosvjed pilota kanadera: na nepotrebne intervencije potroši se 50 milijuna kuna više nego što je potrebno?

Neimenovani izvori iz MORH-a koji tvrde i da kapetani kanadera, ogorčeni načinom na koji sustav gašenja požara funkcionira, prijete i odlaskom iz HRZ-a

27.12.2016.
19:08
VOYO logo

Požar pred Božić u Sutini i Cisti Velikoj - koji su gasili i kanaderi - zaiskrili su novim "požarom": Kapetani kanadera, navodno, zbog rasipanja sredstava na nepotrebne intervencije prijete odlaskom iz Hrvatske. MORH u odgovoru ništa ne otkriva. Oni koji se izravno proziva su županijski vatrogasni zapovjednici koji i traže angažman zračnih snaga. 

"Po meni procjena je bila dosta kvalitetna od strane mojih kolega, koje sam na samim tim požarima, a sami piloti kanadera, koji su bili na gašenju tih požara u Cisti na Božić su zatražili drugi kanader da im pomogne u samom gašenju", kaže Dražen Glavina, županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko od njih ne želi riskarati da se ponovi Slučaj Kornati.

"Ponekad se mogu dogoditi i greške. Ugasilo se prije nego je kanader i doša. Pa zar to nije bolje nego da se kanader nije pozvao i da je 10 ljudi stradalo ili da je izgorio objekt? Ali, na kraju krajeva moj kolega Slavica odgovara zato šta je povuka sa požarišta zrakoplov". rekao je Željko Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni vatrogasni zapovjednik ne slaže se da Hrvatska nema dobro uređen sustav za gašenje požara.

"Ono što rade županijski vatrogasni zapovjednici, a rade jako dobro je pokazalo i ove godine da su upravo sve intervencije odrađene zaista dobro, vrlo kvalitetno i na profesionalan način", smatra Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik pri DUZS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekadašnji zapovjednik Protupožarnih namjenski organiziranih snaga smatra da se odluke o dizanju kanadera ne mogu donositi iz Zagreba, ali niti iz Protupožarne eskadrile.

"Nužno je vratiti zapovjedništvo u priobalje i jedan centar iz koga će se zapovijedati do podizanja kanadera, iz kojeg će se koordinirati, analizirati situacija, dakle vršiti raščlambu gdje, kada i koje vrste aviona poslati na požarište", rekao je Mate obradović, nekadašnji zapovjednik PP NOS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobrodošla pomoć mogu biti i bespilotne letjelice. "Danas imate dronove koji se mogu poslati na požarište, koji mogu dati realnu sliku, u realnom vremenu o stanju na požarištu, o prijetnjama koje to požarište ima", tvrdi Viktor Koprivnjak, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U srpnju 2015. godine zbog angažmana na mnoštvu požarišta,tehnika se iscrpila i u trenutku kada su se razvili katastrofalni požari na Pelješcu i Korčuli, dva dana su na raspolaganju bila samo dva kanadera. Takve se situacije ne bi smjele ponoviti jer mogu stajati dodatnih milijuna troška, ali i ljudskih života. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo