objavila FINA / Prosječna plaća kod privatnika lani bila 6973 kune. Znate li gdje zarađuju u prosjeku 10.956?

Image
Foto: Lovro Domitrović/Pixsell

Od skoro milijun zaposlenih u privatnom sektoru, više od polovice radi u tri djelatnosti i to u građevinarstvu, trgovini i prerađivačkoj industriji. U svim tim granama plaće su lani rasle

27.7.2023.
7:32
Lovro Domitrović/Pixsell
VOYO logo

Prema najnovijim podacima FINA-e lani je prosjećna neto plaća za 996.213 zaposlenih kod 150.846 poduzetnika bila 6973 kune , što je povećanje od 9,7% u odnosu na prethodnu godinu kada je ona bila 6.356 kuna.

Analiza prosječnih mjesečnih neto obračunatih plaća po područjima djelatnosti pokazala je da su poduzetnici u tri područja djelatnosti (prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo), imali 54,5% ukupno zaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No u dvije od tri navedene djelatnosti (građevinarstvo te trgovina na veliko i malo) prosječne mjesečne neto plaće bile su manje od prosjeka poduzetnika Hrvatske.

Image
POTREBAN NOVI ZAKON /

Školski sindikat Preporod upozorava: Novi zakon o plaćama nije moguć bez naših prijedloga

Image
POTREBAN NOVI ZAKON /

Školski sindikat Preporod upozorava: Novi zakon o plaćama nije moguć bez naših prijedloga

U odnosu na prethodnu godinu, plaće su u tim sektorima rasle s time da je rast manji od prosjeka u trgovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prerađivačkoj industriji plaće su rasle 10,7% u 2022. godini, trgovini na veliko i malo od 9,3%, dok su plaće u građevinarstvu porasle za 11,1% .

A najveće plaće su u poslovima informacija i komunikacija, potom rudarstva i vađenja, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija, financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja te u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvišu prosječnu mjesečnu neto plaću u 2022. godini imali su zaposleni u području djelatnosti informacija i komunikacija u iznosu od 10.956 kuna, što je 57,1% više od prosječne mjesečne neto plaće kod svih poduzetnika.

Zaposleni u djelatnosti rudarstva i vađenja imali su 28,2% veće plaće, a zaposleni u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i poslovima klimatizacije za 26,4%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE I VIDEO Polovica Hrvata ne može si priuštiti ni tjedan dana godišnjeg odmora. Kako do Jadrana planiraju iz Slavonije, gdje su plaće manje

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo