POTREBAN NOVI ZAKON / Školski sindikat Preporod upozorava: Novi zakon o plaćama nije moguć bez naših prijedloga

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Zbog velikog očekivanja radnika u školama od novog Zakona moglo bi uslijediti i velikog nezadovoljstvo, ako se ne uvaže sindikalne primjedbe. Tada je kratak put do novog sukoba između vlasti i školskih sindikata, upozorili su u četvrtak priopćenjem iz Preporoda

20.7.2023.
13:44
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Školski sindikat Preporod upozorio je u četvrtak na štetne posljedice zakona o plaćama na status radnika u školama istaknuvši da bez uvažavanja sindikalnih primjedbi na zakonski prijedlog i uvida u sadržaj popratnih uredbi i pravilnika, podrška sindikata nije moguća.

Novi zakon nam je potreban, jer je uspostavljeni sustav plaća nepravedan prema radnicima u školama i jer se njime najavljuje značajnije povećanje plaća svim radnicima. To nikako ne znači da nam je prihvatljiv bilo kakav zakon koji će “zacementirati“ postojeće nepravde, ugroziti postojeći radno-pravni status radnika u školama i dovesti u nepovoljniji položaj sindikate. Prijedlog Zakona o plaćama donosi sve to, tvrde u Preporodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog velikog očekivanja radnika u školama od novog Zakona moglo bi uslijediti i velikog nezadovoljstvo, ako se ne uvaže sindikalne primjedbe. Tada je kratak put do novog sukoba između vlasti i školskih sindikata, upozorili su u četvrtak priopćenjem iz Preporoda.

Sindikati su nezadovoljni jer ih se primjenom novog zakona dovodi u nepovoljniji položaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GOTOVI UPISI /

Najviše učenika na prijavama biralo opću gimnaziju. Od strukovnih škola najviše interesa za ekonomiste i medicinske sestre

Image
GOTOVI UPISI /

Najviše učenika na prijavama biralo opću gimnaziju. Od strukovnih škola najviše interesa za ekonomiste i medicinske sestre

Smatraju kako im se oduzima pravo iz važećih kolektivnih ugovora prema kojima su uključeni „u izradu nacrta i prijedloga zakona i drugih propisa i akata koji utječu na radno-pravni status, socijalni, profesionalni i materijalni položaj zaposlenika u školi“.

Sindikati gube pravo na ugovaranje visine dodatka na radni staž, visine dodatka za završen studij na poslijediplomskoj razini. Ne daju ni mišljenje na sadržaj Uredbe o EU-projektima i dva pravilnika koji proistječu iz Zakona. Osim toga, sindikati ne mogu podržati Zakon prije nego im se omogući uvid u popratne dokumente, ponajprije uredbu o koeficijentima, ističu u Preporodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popis izuzetih od primjene novog zakona, kako onih na koje se zakon uopće neće primjenjivati (vojska, sigurnosne službe, diplomacija) ili one na koje se neće odnositi pojedine odredbe, npr. ocjenjivanje, (Ured predsjednika Vlade, Ured predsjednika Sabora i osobe zaposlene na poslovima podrške ministru) kompromitira početnu ideju o stavljanju u jednak položaj, kada je u pitanju vrednovanje rada, svih radnika u državnim i javnim službama.

Nepovjerenje i nezadovoljstvo novim zakonom proizlazit će sigurno i iz popisa „jednakijih“ koji bi se donošenja zakona mogao i proširiti. Poslodavcima, tj. ravnateljima daju se prevelike ovlast, jer oni osnivaju Povjerenstvo kojem će se radnici moći žaliti na ocjenu, ali i donose poslovnik o radu Povjerenstva koje odlučuje o prigovorima radnika, drže, među ostalim, u Preporodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Neće pa neće. Pacijenti više nemaju strpljenja, lijek za oporavak sustava CEZIH još nije pronađen: 'Ovo je kolaps sustava'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo