Propust koji vlasnike web stranica može koštati 30.000 kuna

Poduzetnik Hrvoje Bujas, vlasnik stranice Crnojaje.hr, saslušan je u ponedjeljak na Trgovačkom sudu u Zagrebu zbog neobjave svih propisanih podataka o tvrtki. Prijeti mu do 7.

14.1.2013.
15:49
VOYO logo

Bujas je prijavu zaradio u kolovozu 2012. godine, kada je temeljem nečije prijave u njegovu tvrtku došla inspekcija, koja je utvrdila kako na podstranici 'kontakti' web stranice Crnojaje.hr nije navedeno svih 13 zakonom propisanih podataka koji moraju biti objavljeni na internetskim stranicama tvrtke, a prema članku 21. Zakona o trgovačkim društvima, piše rep.hr.

Prema navedenom Zakonu, sve tvrtke su na svojoj internetskoj stranici dužne navesti ime tvrtke, sjedište, sud kod kojeg je tvrtka upisana u sudski registar i pod kojim brojem, ime tvrtke i sjedište pravnih osoba kod kojih se vode računi tvrtke i brojevi tih računa, iznos temeljnog kapitala i naznaku je li uplaćen u cijelosti, te prezimena i najmanje jedno ime članova Uprave društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranica Crnojaje.hr u rubrici 'kontakti' je imala navedene sve propisane podatke s izuzetkom žiro računa, iznosa temeljnog kapitala i popisa članova Uprave. Bujas je kazao i kako su ti 'neobjavljeni' podaci bili navedeni, samo na drugom dijelu web stranice, u dijelu o 'uvjetima korištenja'. Budući da ogroman broj stranica tvrtki na internetu nema objavljene sve zakonom tražene podatke, bit će zanimljivo vidjeti kakvu će kaznu sud 'odrezati' Bujasu, pogotovo jer Zakon ne navodi sankcije za situaciju kad nedostaje tek dio traženih podataka i kad njihovim izostankom nije napravljena nikakva šteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo