NEDOSTATAK KVORUMA / Propao izbor novog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak! Članici Upravnog vijeća naglo pozlilo

Bivši ravnatelj Nogalo izjavio je da od izbora ne očekuje ništa dobro s obzirom na sastav Upravnog vijeća

23.1.2020.
14:19
VOYO logo

Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak nije uspjelo izabrati novog ravnatelja jer je glasanje prekinuto. Iz Grada službeno tvrde da je sjednica prekinuta jer je jednoj od članica Upravnog vijeća pozlilo te je nastavak zakazan za sutra.

Međutim, većine nije bilo, a dvoje od pet članova izuzeli su se iz glasovanja ne želeći dati glas nikome od kandidata, pišu 24sata. Jedan od njih je prof.dr. Davor Plavec iz Bolnice Srebrnjak, a drugi je pravnica iz Grada Zagreba koja je ostala suzdržana. Naime, glavni Plavecov argument je da Upravno vijeće ove bolnice nije konstituirano po zakonu pa stoga ne može donositi zakonski valjane odluke. 

Zakon o zdravstvenoj zaštiti, članak 83., stavak 4, jasno kaže da upravna vijeća bolničkih ustanova, čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave i Grad Zagreb, moraju biti sastavljena od sedam članova – predsjednik i tri člana koji su predstavnici osnivača, jedan predstavnik RH, odnosno, Ministarstva zdravstva te dva člana koji su radnici ustanove. 

Period prilagodbe od šest mjeseci, koliko je bilo predviđeno da se upravna vijeća konstituiraju po zakonu, istekao je 1. srpnja 2019. godine, no Grad Zagreb, kao ni Ministarstvo zdravstva, u slučaju Bolnice Srebrnjak nisu to učinili. 

Tri člana trenutnog Upravnog vijeća Srebrnjaka, koje je postavio Grad Zagreb, svoj su glas na sjednici u četvrtak dala dr. Draganu Koroliji Mariniću. Riječ je o abdominalnom kirurgu koji nikada nije imao doticaja s dječjom medicinom, a svojedobno je bio pomoćnik ministra zdravstva, dok je ministar bio Siniša Varga, te sanacijski ravnatelj KB Dubrava. 

No kako vijeće mora imati sedam članova (a konstituiranje još nije obavljeno), tri glasa nisu dovoljna za izbor Korolije Marinića.

Smijenjeni ravnatelj Bolnice Srebrnjak, dr. Boro Nogalo, nakon sjednice nije želio dati nikakav komentar, a novo zasjedanje Upravnog vijeća i biranje ravnatelja predviđeno je za petak.

Naime, kako je objavila Hina, predsjednica Upravnog vijeća Ana Stavljenić-Rukavina je rekla da je saslušano četvero kandidata za ravnatelja te da će konačna odluka biti donesena u petak ili ponedjeljak: "Upoznali smo se s kandidatima i njihovim programima, a sutra ili u ponedjeljak bit će donesena odluka, ovisno o tome koliko će članovima Vijeća biti potrebno da prouče dokumentaciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim smijenjenog ravnatelja Bore Nogala svoje program predstavile su dvije liječnice iz Srebrnjaka Mirjana Turkalj i Romana Djerdja Juraški te Dragan Korolija Marinić, koji se smatra bliskim stranci zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića

Nogalo ne očekuje ništa dobro od izbora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ravnatelj Nogalo izjavio je uoči sjednice Upravnog vijeća kako od izbora ne očekuje ništa dobro s obzirom na sastav Upravnog vijeća.

Ponovio je kako bi na čelo Dječje bolnice trebala biti izabrana osoba koja dolazi iz bolnice, koja poznaje njezin rad i projekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i priopćenje zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo u kojem se tvrdi da je odluka o Nogalovoj smjeni donesena zakonito budući da, prema mišljenju Ministarstva zdravstva, prijelazna odredba o rokovima za donošenje statuta bolnica i imenovanju članova upravnih vijeća "nije prekluzivnog karaktera", odnosno ne propisuje dok od 30. lipnja 2019. do kojega je to trebalo uskladiti.

Nogalo kaže kako se radi o tumačenju zakona ministra Milana Kujundžića, koje ocjenjuje kao "teatar apsurda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je ministar tumačio zakon koji je sam donio. Dakle, čovjek donosi zakone, traži da ih se ne držimo, a mene smjenjuje zbog nekih protuzakonitosti. To je definitivno priča koja ulazi u anale teatra apsurda", ocijenio je Nogalo.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo