ŠTO ĆE BITI SA SBERBANKOM? / Propala prodaja srpskom poduzetniku, Vlada je želi sanirati, a doznaje se tko bi mogao biti novi vlasnik

Image
Foto: PIXSELL, Ivo Čagalj

Ministar Marić izjavio je da bi hrvatska podružnica trebala biti sanirana jer je riječ o hrvatskoj banci koja posluje po hrvatskim zakonima, dobro je kapitalizirana i ima zdravu bilancu

28.2.2022.
23:43
PIXSELL, Ivo Čagalj
VOYO logo

Najkasnije u utorak do ponoći trebalo bi biti poznato kakva sudbina čeka hrvatsku i slovensku podružnicu ruske banke, nakon što je Europska središnja banka procijenila da će ova vjerojatno propasti uslijed velikog odljeva likvidnosti, piše Jutarnji list. Do tada bi Jedinstveni sanacijski odbor, europsko regulatorno tijelo za bankarstvo, trebalo donijeti odluku hoće li Sberbank u Hrvatskoj i Sloveniji biti likvidiran ili saniran.

Image
RJEŠENJE KRIZE /

U pripremi je hitna prodaja Sberbanka u Hrvatskoj: Realizacija već sutra?

Image
RJEŠENJE KRIZE /

U pripremi je hitna prodaja Sberbanka u Hrvatskoj: Realizacija već sutra?

Ministar Marić za sanaciju Sberbanke

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da bi hrvatska podružnica trebala biti sanirana jer je riječ o hrvatskoj banci koja posluje po hrvatskim zakonima, dobro je kapitalizirana i ima zdravu bilancu. Marić je naglasio i da Hrvatska ima dobre rezultate u procesu sanacije banaka - uspješno ih je sanirala sedam - ali da u slučaju drugačijeg scenarija većina klijenata ne bi trebala strahovati za svoje depozite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dođe li do likvidacije, Hrvatska agencija za osiguranje štednih uloga (HAOD) u roku od sedam do deset dana trebala bi isplatiti sve osigurane štedne uloge čiji je ukupni iznos prije povlačenja depozita bio 3,82 milijarde kuna.

Ima 86.000 klijenata, većina je zaštićena

Sberbank u Hrvatskoj ima oko 86.000 klijenata, od kojih su 80.000 fizičke osobe. Ako banka propadne, oko 90 posto njih zaštićeno je sustavom osiguranja depozita do iznosa od 100.000 eura. Kako zakon nalaže, u slučaju likvidacije banke Hrvatska agencija za osiguranje depozita (HAOD) u roku od pet do sedam dana mora pripremiti sva sredstva i staviti ih na raspolaganje klijentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi Sberbank u Sloveniji i Hrvatskoj nastavio normalno poslovanje, kao jedna od mogućnost spominje se ubrzanje procesa izdavanja potrebnih odobrenja regulatora njenom novom vlasniku, piše Jutarnji list. Inače, prije nekoliko mjeseci ruski Sberbank je svoje podružnice u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Mađarskoj i Srbiji prodao poslovnoj grupaciji pod kontrolom srpskog poduzetnika Miodraga Kostića. Budući da taj proces nije okončan, ministar Marić ističe da je relevantno samo stanje kakvo je u ovom trenutku.

'Može se tumačiti kao spašavanje ruske imovine'

Jedan visokopozicionirani bankar kazao je za Jutarnji list da je spašavanje Sberbank u ovom trenutku nezahvalno jer bi se moglo protumačiti kao spašavanje ruske imovine. Srpski poduzetnik kostić tvrdi, pak, da je u trenutnoj situaciji nastavak preuzimanja Sberbanke "neizvediv".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga se realnom smatra mogućnost da Sberbank na ovim prostorima "ode u povijest", da njezinu imovinu i klijente preuzme neka od domaćih banaka. Hrvatske vlasti ne očekuju da bi se problemi Sberbanka, koja čini 2% domaćeg tržišta, mogli preliti na ostale banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo