PRONAĐENE NEPRAVILNOSTI U KORIŠTENJU PRORAČUNSKOG NOVCA: / Državna revizija dala je uvjetno mišljenje

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Revizija dala uvjetno mišljenje izvještaju o izvršenju državnog proračuna za 2018.

2.10.2019.
20:02
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Zastupnici Hrvatskoga sabora raspravili su danas izvješće o reviziji godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna za 2018., a Državni ured za reviziju dao je uvjetno mišljenje s nalozima i preporukama zbog uočenih nepravilnosti pri prijenosu financijskih sredstava između proračunskih korisnika.

Revizijom je utvrđeno da prijenos tih financijskih sredstava ni potpore poslodavcima nisu iskazani na pravilan način i da je proračunski dug veći za 803 milijuna kuna zbog neiskazanih kredita sveučilištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žele povećati transparentnost

Zamjenica glavnoga državnog revizora Nediljka Rogošić podsjetila je da državna revizija zbog uočenih nepravilnosti daje preporuke i naloge koji bi trebali pridonijeti daljnjoj transparentnosti u korištenju proračunskog novca. Rok za provedbu dobivenih naloga i preporuka je 60 dana, veći dio njih već je proveden, a ostalo je u tijeku, dodala je.

Rekla je i da je revizija provedena u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima te se provjeravalo jesu li izneseni podatci istiniti i točni kad je riječ o izvršenju državnog proračuna, prihoda i rashoda, zaduživanja, davanja jamstava i proračunskih zaliha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grozdana Perić (Klub HDZ-a) najavila je potporu izvješću, ističući kako je Ministarstvo financija dosad već napravilo određene promjene i provelo preporuke.

Zakon o sustavu unutarnjih kontrola

Zastupnici su raspravili i izmjene i dopune Zakona o sustavu unutarnjih kontrola u javnom sektoru s preporukama Državnog ureda za reviziju. Konačnim prijedlogom tog zakona jasnije se definiraju obveznici imenovanja osoba za nepravilnosti i pojmovi vezani uz nepravilnosti te uloga osoba za nepravilnosti i izvještavanje o nepravilnostima, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić obrazlažući zakonski prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se propisuju prekršajne odredbe za nedostavljanje izvješća o nepravilnostima ustrojstvenoj jedinici Ministarstva financija zaduženoj za proračunski nadzor.

Njegovom primjenom očekuje se kvalitetnije i učinkovitije poduzimanje radnji protiv nepravilnosti od obveznika zakona, rekao je Zrinušić. Po njegovim riječima, osigurat će se i bolji protok informacija o prijavljenim nepravilnostima te obavljanje proračunskog nadzora na temelju izvješća o nepravilnostima jer se očekuje znatnije smanjenje broja nedostavljenih izvješća o nepravilnostima ustrojstvenoj jedinici Ministarstva financija zaduženoj za proračunski nadzor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi pravilnik

Najavio je kako će se donijeti i pravilnik koji će propisati obveze i način postupanja po prijavljenim/uočenim nepravilnostima, kriteriji i sadržaj odluke za imenovanje osobe za nepravilnosti te način i rokovi izvještavanja o nepravilnostima u upravljanju financijskim sredstvima institucije. Područje vezano uz nepravilnosti na taj način se usklađuje i s odredbama Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, rekao je Zrinušić.

Potporu zakonskom prijedlogu u ime Kluba HDZ-a najavila je Dragana Vranješ, koja je rekla kako će se njime bolje definirati ovlasti osobe odgovorne za nepravilnosti i utvrditi prekršajne odredbe te dovesti do transparentnijega i ekonomičnijeg upravljanja proračunskim novcem, a potporu je u ime Kluba SDSS-a najavila Dragana Jeckov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo