VJEŠTAČENJE PROLONGIRANO / Zašto je umrlo 18 ljudi u splitskom Domu za starije? Osječani odustali, sve preuzeli vještaci kojima DORH ne vjeruje

Image

Istraga proboja koronavirusa u Dom za starije osobe u Splitu otprije godinu i pol dana još nije dala rezultate jer su osječki vještaci odustali, a u svemu bi prste mogla imati politika

22.9.2021.
10:56
VOYO logo

Medicinski fakultet u Osijeku odustao je od vještačenja uzroka proboja koronavirusa u Dom za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu, koji se dogodio u ožujku 2020. Tada je virusom bilo zaraženo gotovo 100 štićenika, a 18 ih je preminulo. Cijeli je proces sada vraćen na početak, a obavit će ga vještaci s Medicinskog fakulteta u Splitu, kojima Državno odvjetništvo nije vjerovalo da mogu biti dovoljno neutralni i objektivni u utvrđivanju bitnih činjenica.

"Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je dana 23. srpnja 2021. primilo dopis od Medicinskog fakulteta u Osijeku iz sadržaja kojeg proizlazi kako unatoč svim nastojanjima Fakultet nije uspio oformiti stručni tim koji bi bio kompetentan adekvatno odgovoriti na zahtjeve iz našeg naloga, zbog čega nam je cjelokupni predmet vraćen. Zbog navedene situacije vještačenje smo dana 30. srpnja 2021. povjerili Medicinskom fakultetu u Splitu, Povjerenstvu za sudbena mišljenja koje će oformiti stručni tim i izraditi predmetno vještvo u primjerenom roku. Čim zaprimimo rezultate vještačenja, bit će donesena državnoodvjetnička odluka o kojoj će javnost biti pravodobno izviještena", poručili su iz Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Index nije uspio doznati koliko je dugo predmet bio u Osijeku, niti zbog čega nisu uspjeli oformiti stručni tim vještaka. Iz Odvjetništva su kratko poručili da im za neobavljeno vještačenje nisu platili ni lipe. Tako ovaj slučaj možda i nije vraćen na početak, već još nekoliko koraka unatrag, jer su s vremenom nestali brojni dokazi.

Političke veze

Slučaj proboja koronavirusa u splitski dom za starije otpočetka je bio intrigantan. Osim što sustav socijalne skrbi općenito, pa tako i upravljanje domovima pati od konfuzije, izbjegavanja i prebacivanja odgovornosti te preklapanja nadležnosti između Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi te Ministarstva zdravstva, često se događa da su upravo domovi za starije poligon za uhljebljivanje političkih kadrova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
3. DOZA JE ZA NJIH NEMINOVNA /

Otkriveni zabrinjavajući rezultati istraživanja u Hrvatskoj: 'Oko 30% korisnika domova za starije više nemaju zaštitu od virusa'

Image
3. DOZA JE ZA NJIH NEMINOVNA /

Otkriveni zabrinjavajući rezultati istraživanja u Hrvatskoj: 'Oko 30% korisnika domova za starije više nemaju zaštitu od virusa'

Tako se doznalo da domom u Vukovarskoj ulici ravna profesor povijesti, bivši omiški gradonačelnik i član HDZ-a Ivan Škaričić. Iako nije imao potrebne kompetencije, dobio je fotelju kao utješnu nagradu za poraz na lokalnim izborima. Na čelo upravnog vijeća imenovan je imotski vinar Ivan Glavota, inače član HČSP-a.

Teško bi bilo svaljivati krivicu zbog nestručnosti; iako su, doduše, obojica mogli dati ostavke, ali nisu; no, upravo zbog nestručnosti je i došlo do ovako fatalnog ishoda. Glavna sestra Doma je nakon izbijanja velepošasti rekla medijima kako je od Županijskog stožera civilne zaštite osam dana prije izbijanja zaraze zatražila zaštitnu opremu te drugog liječnika, jer je raspoloživa liječnica paralelno radila i u karanteni na Duilovu. Njen zahtjev je odbijen "uslijed opće nestašice dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih maski i odijela".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključak kojeg nema

Iako su istražitelji u početku bili zadovoljni prikupljenim dokazima, optimizam je ubrzo prešao u suzdržanost, a potom u šutnju i izniman oprez. Tadašnja ministrica socijale Vesna Bedeković i još uvijek aktualni ministar zdravstva Vili Beroš požurili su svima objasniti da je širenje zaraze domom uzrokovano višom silom. Dakle, kriv je virus, a ne HDZ-ov Županijski stožer i ravnatelj Doma.

Potom je na jedvite jade objavljeno i objedinjeno mišljenje dvaju ministarstava u kojem praktički ne piše ništa, osim već utvrđenih stvari koje su se tijekom proljeća prošle godine provlačile kroz medije. Cijeli je slučaj sada prolongiran bezuspješnim traženjem vještaka koji bi trebali utvrditi je li kriv virus ili politika, a o tome će odlučivati splitski vještaci, kojima Državno odvjetništvo - ne vjeruje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo