UPALJEN METEOALARM /

Pljuskovi s grmljavinom mogli bi stvarati probleme u prometu, meteorologinja upozorila na moguće nevolje: 'Budite oprezni!'

U većem dijelu unutrašnjosti pretežno oblačno s povremenom kišom, većinom u prvom dijelu dana, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za subotu.

13.8.2022.
9:56
VOYO logo

Razmjerno svjež drugi tjedan kolovoza završit će uz promjenjivu naoblaku i lokalne nestabilnosti, kojih će najviše - ponegdje i izraženijih - biti u najsvježiju subotu, tijekom koje će, nakon dugo vremena, vrućina izostati i u većini mjesta na Jadranu.

Iako ni u novome tjednu neće biti stabilno, uz sve više sunčanih sati i južinu, temperatura će rasti pa će gotovo posvuda ponovno biti vruće, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorila je na moguće nevolje u prometu tijekom mnogima produljenog vikenda zbog blagdana: "Prije novog zatopljenja, tijekom vikenda putnicima će vjerojatno odgovarati izostanak vrućine i sparine, ali ne i kiša i mokri kolnici. Budite oprezni u prometu! Dodatne zastoje i gužve mogli bi stvarati i pljuskovi s grmljavinom, lokalno i izraženiji."

Image
Foto: DHMZ

U subotu česta kiša i grmljavina

Subota će u istočnoj Hrvatskoj proteći uz umjereno i pretežno oblačno vrijeme, uglavnom u prvom dijelu dana s mjestimičnom kišom i grmljavinom, a popodne i kraćim sunčanim razdobljima. Temperatura danju uglavnom od 23 do 26 °C, prognozirala je Tomislava Hojsak u detaljnijoj prognozi za HRT.

U središnjoj Hrvatskoj
 promjenjivo oblačno, a povremena mjestimična kiša izglednija je u prvoj polovini dana, uglavnom u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Najveća vjerojatnost izostanka pljuskova je u Međimurju i sjevernoj Podravini. Dnevna temperatura bit će niža nego u petak - većinom od 24 do 26 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na djelomice sunčanom sjevernom Jadranu pljuskovi s grmljavinom bit će rijetki i izgledniji u drugom dijelu dana. U gorju manje sunčanih razdoblja, a kiša češća. Puhat će većinom umjerena bura, ujutro pod Velebitom ponegdje i jaka, s olujnim udarima.

Promjenjiva naoblaka te pljuskovi i grmljavina izgledni su i u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti. Bit će češći popodne, kada je moguće i grmljavinsko nevrijeme te prolazno pojačan vjetar. Zapuhat će umjerena bura, popodne i sjeverozapadni vjetar. Nakon dugotrajnog razdoblja vrućine, dnevna temperatura bit će uglavnom niža od 30 °C.

na jugu Hrvatske nestabilno uz pljuskove s grmljavinom, lokalno jače izražene te praćene pojačanim vjetrom, osobito ujutro te ponovno popodne. Puhat će slaba do umjerena bura, popodne i sjeverozapadni vjetar, a dnevna temperatura bit će niža nego u petak.

Sunčanije i toplije, ali i dalje nestabilno

Ni idućih dana na kopnu neće biti posve stabilno. Iako će u mnogim mjestima izostati, mogućnost slabe kiše ili kratkotrajnog pljuska ne može se zanemariti ni u nedjelju, a u noći na utorak ni u južnijim krajevima. Sunčanih razdoblja bit će sve više pa će rasti i temperatura zraka. Tako će u ponedjeljak, kad zapuše jugozapadnjak, opet danju biti vruće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na Jadranu podosta sunčana vremena. Poneki neverin još je u nedjelju moguć na jugu, a u noći na utorak i na sjevernom dijelu. Nakon umjerenog sjeverozapadnog vjetra od ponedjeljka će puhati južni i jugozapadni te jugo. Temperatura zraka će rasti pa će danju ponovno biti većinom vruće.

Meteorologinja RTL-a Željka Pogačić Brckan prognozirala je da će od nedjelje na kopnu biti sunčanije i toplije, ali ne baš posve stabilno. U nedjelju očekujemo uglavnom popodnevne i kratkotrajne pljuskove u središnjoj Hrvatskoj i zapadnoj Slavoniji, na blagdan većinom u gorju, a u utorka lokalno na istoku i u gorju. Od ponedjeljka okreće na južinu što će značiti povratak vrućina, potkraj tjedna i do 35 °C u hladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu konačno u nedjelju možemo najaviti prekid ove 7-dnevne bure. Bit će pretežno sunčano i svakim danom uz južinu sve toplije. Doduše, bit će dosta vlage u zraku pa nisu isključeni poneki pljuskovi. U nedjelju se poneki može spustiti i do dalmatinske obale, a potkraj ponedjeljka na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana mogući su neverini. Od sredine tjedna stiže ona prava ljetna vedrina i vrućina.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo