'Proglasite gospodarski pojas ili odstupite s dužnosti!'

31.10.2013.
19:35
VOYO logo

Pitanje o proglašenju gospodarskog pojasa uputila je Europskoj komisiji i dobila odgovor da o tome suvereno odlučuju države članice u skladu s Konvencijom UN-a s ciljem osiguravanja gospodarskog potencijala svojih resursa na održiv način.

"Ranije to nismo mogli učiniti jer su se bunile Italija i Slovenija i to je bila prepreka našem ulasku u EU. Međutim, sada smo punopravna članica EU i prepreke su uklonjene. Više nam ništa ne stoji na putu da proglasimo isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru. Procjene su da bi se proglašenjem pojasa neto dobit od ribarstva povećala za trećinu, odnosno za oko 100 milijuna eura. Neki tvrde čak i 300 milijuna", kazala je Ruža Tomašić i dodala kako je čula da njihovu inicijativu podržavaju i u HNS-u, piše Dalmacija News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upućen prijedlog Saboru i Vladi

Saborski zastupnik, Ivan Šimunović je, tvrdi, u srijedu uputio prijedlog Saboru i Vladi da donesu odluku o proglašenju gospodarskog pojasa.

"Očekujemo da će Vlada i Sabor na idućoj sjednici dignuti ruke za ovaj naš prijedlog i da će se pojas proglasiti od 1. siječnja 2014. godine. Smatramo da je potrebna godina dana da se usklade ugovori sa susjedima i pojas bi mogao sasvim biti u funkciji od 1. siječnja 2015. godine", istaknuo je Šimunović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Otoci bi bili naseljavani'

Ruža Tomašić komentirala je i povezivanje hrvatskog teritorija gradnjom tunela.

"Raspitala sam se o tome u EU. Oni su ili za koridor kroz Neum ili za gradnju tunela. Jutros sam kasnila s Korčule jer se promijenio vozni red i trajekt je isplovio 15 minuta ranije. Da sam mogla sjesti u auto i doći, ne bih kasnila. Zalažem se za najjeftinije i najbrže rješenje. Tunel košta 80 milijuna, a most 300 milijuna eura. Kada bi se tunelima povezali Split i Brač, Hvar i Makarska otoci bi se naseljavali, a ne bi odumirali kao što se sada događa", zaključila je Tomašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo