u riječkoj Gimnaziji / Profesor biologije uči djecu da evolucija ne postoji: Ministarstvo zatražilo očitovanje

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Poručuju da se poučavanje u školama mora temeljiti na znanstvenim činjenicama

9.10.2018.
21:32
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Nastavnik biologije koji na nastavu dolazi s Biblijom, krunicom oko vrata i uči djecu da evolucija ni globalno zatopljenje ne postoje, da smo imali smo samo jedno ledeno doba, te da je Zemlja centar svijeta, a svemir star devet tisuća godina, više neće raditi u riječkoj Gimnaziji Andrije Mohorovičića.

Kao što smo već pisali, radi se o profesoru koji je zaposlen na 60 dana nakon što je profesorica biologije otišla u mirovinu. Prema riječima ravnatelja, na natječaj za profesora biologije zaprimljeno je dovoljno prijava te bi sljedeći tjedan trebali odabrati tko će ga zamijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobio sam neke informacije te sam otišao na satove i poslušao predavanje kolege. Kako je krenula ova afera, dobio sam jedan telefonski poziv roditelja koji je podržao tog nastavnika, te još jedan SMS roditelja koji je također podržao tog nastavnika. To je ono što sam dobio od roditelja. Ono što je bitno jest da ja uvijek, kada god je problem s nekim od nastavnika, kada dobijem takvu informaciju, bilo od roditelja ili učenika ili nekog kolege, uvijek odem na nastavu. Tako sam i tom kolegi bio dva puta.

Također, na kraju sata dam djeci da ispune anonimnu anketu. Ono što sam u ovom slučaju dobio, vrlo je slično onome što bih dobio za bilo kojeg drugog nastavnika. Naravno da sam upoznat sa sadržajem i nije istina ono što su pisali mediji, da ja nemam pojma što se događa u školi. Moram reći jednu stvar: ja sam inače profesor kemije i fizike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne vjerujem u kreacionizam, ako je to bila ideja čitave priče. Vjerujem u evoluciju i to je moj stav, kao i stav 99 posto zbornice. Ja ne znam što ljudi misle, svatko ima pravo vjerovati i misliti što god hoće, ali govoriti i raditi može samo ono što je zakonski dozvoljeno, odnosno propisano planom i programom, kurikulumom za taj predmet. To je vrlo jednostavno", rekao je ravnatelj Henry Ponte za Jutarnji list.

Profesor Ivan Turinski fakultet je završio prije dvije godine, a na satovima biologije usporedio je teoriju evolucije s Goebbelsovom nacističkom propagandom uvjeravajući ih da je to zavjera mainstream znanstvenika koji hotimice skrivaju istinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da im on sadržaj iz udžbenika neće predavati, ali da uče iz udžbenika za ispit.

Nakon što je cijela priča završila u medijima, Ministarstvo obrazovanja zatražilo je od škole očitovanje, dodajući da će poduzeti korake koji se odnose na stručni ili pedagoški nadzor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeca imaju pravo na dotok informacija ili sadržaja utemeljenih na suvremenim znanstvenim i obrazovnim standardima važnim za potpun i skladan razvoj njihove osobnosti, a koje se prenose na objektivan, kritički i pluralistički način", navode iz Ministarstva.

Poručuju da se poučavanje u školama mora temeljiti na znanstvenim činjenicama te da je zadaća javnog školskog sustava biti neutralan i uravnotežen i omogućiti djetetu ostvarivanje tog prava, prenosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo