Vjerojatno bi većina pomislila da prodaja ribe u nekom gradu na Jadranu ide izvrsno, no prodavači ribe na splitskoj Peškariji dokaz su da to nije baš tako. Naime, prodavači ribe tvrde da su jako nezadovoljni jer se riba slabo prodaje i dodaju da je svake godine situacija sve gora i gora. Kako su ispričali za RTL Danas, osim gostiju, i domaći su vrlo slabi kupci, baš kao i vlasnici restorana.
"Ove godine svi fast food - cheeseburger, hamburger, pizza...", govori Silvana prodavačica ribe. Premda se u Gradu pod Marjanom trenutno nalazi skoro 30.000 turista, riba na Peškariji vapi za kupcima. Prodavačica Željka razočarana je i turistima jer, kako tvrdi, "samo šetaju u grupama s vodičima koji im objasne i pokazu koja je koja riba i onda se lijepo pokupe i odu".
Turistima je riba s 'pazara' skupa
Rene iz Splita napominje da turisti koji vole ribu odlaze u restoran i ondje ne gledaju cijenu jer im se ne da zafrkavati s kuhanjem. U groznu situaciju prodaje ribe u Splitu uvjerava i Drago koji se prodajom ribe bavi preko tri desetljeća.
"Prije od jednih do drugih vrata za pola sata nisi mogao proći, a sada možeš igrati nogomet - to je mjerilo stanja u državi", kaže Drago za RTL Danas. Dodaje da se cijene ribe kroz godine nisu puno promijenile. Srdela se na splitskoj tržnici prodaje po 10 kuna, mol i lokarda za 30 kuna. Za kilogram kozica potrebno je izdvojiti 50 kuna, a za komarču 70 kuna. Morski pas košta 80 kuna, list 120 kuna i škampi 200 kuna.
"Cijena ribe je visoka, ali na ovoj tržnici se vidi da je riba svježa iz mora i za takvu ribu mi nije žao platiti dobru cijenu", govori Francuz John.
Nutricionisti: 'Ribu treba jesti do tri puta tjedno'
Najčešći krivac za nekupovinu ribe je novac. Nutricionisti uvjeravaju da je riba prva nastradala u modernom svijetu. Hrvati jedu premalo ribe pa iako smo mediteranska zemlja, pri samom smo dnu kada je riječ o konzumaciji ribe. Najviše ribe jedu Španjolci i Portugalci, dok manje od Hrvata ribu jedu Mađari i Nizozemci.
"Trebali bi je jesti dva, pa čak i tri puta tjedno, a iznimno je važna zbog velikog udjela esencijalnih masnih kiselina, bitnih masnih kiselina kojih u jednom serviranju ribe ima dovoljno da zadovolji potrebe našeg organizma", kaže nutricionistica Dragana.