pare bačene u vjetar? /

Prodali su nam foru kako je zelena energija cool, ali nisu rekli koliko košta biti cool

Kilovatsat struje na tržištu stoji 25 lipa, a struju koju moramo kupovati od vjetrolektrana plaćamo dva do tri puta skuplje

1.12.2016.
22:34
VOYO logo

Kako smo najavili prošlog tjedna sve ide prema tome da vam struja neće pojeftiniti onoliko koliko vam je obećao ministar financija Zdravko Marić. Ne zbog ministra financija nego zbog ministra okoliša i energetike Slavena Dobrovića.

Ali nije ni on kriv nego mora naći način da skupi još nekoliko stotina milijuna kuna za subvenciju proizvođačima struje iz obnovljivih izvora a to su uglavnom vjetrolektrane, kojih je sad više nego ikada, pa postojeće naknade nisu dovoljne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sad se opskrbljivači i proizvođači svađaju tko bi to trebao platiti. Proizvođači, dakle vjetrolektrane, smatraju da to dalje trebaju plaćati opskrbljivači, HEP, RWE, i ostali a opskrbljivači da to treba platiti bilo tko samo ne oni. Vlada još ništa ne smatra.    

Na kraju ćemo to sve ovako ili onako platiti mi potrošači u to nema nikakve sumnje. Ali zašto toliko skupo moramo platiti? Zato jer nam je netko davno prodao foru kako je zelena energija baš cool. Pri tome nam nije rekao koliko košta biti cool.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer kilovatsat struje na tržištu stoji 25 lipa, a struju koju moramo kupovati od vjetrolektrana plaćamo dva do tri puta skuplje: od 53 lipe do 80 lipa kilovatsat.
I sve je to bilo OK i cool dok je Hrvatska imala dvije tri vjetrolektrane. Ali onda je neka pametna vlada rekla neka cvate tisuću vjetroelektrana! I kako je krenulo bit će ih tisuću a kako i ne bi bilo kad istu robu mogu naplaćivati tri puta skuplje od svih ostalih na tržištu.  

I tako smo došli do situacije u kojoj iduće godine za struju iz vjetra, dakle struju iz zraka moramo platiti subvenciju od milijardu i 263  milijuna kuna! A u idućih 10 godina koliko još moramo subvencionirati vjetroelktrane i ostale zelene ukupno ćemo im isplatiti 15 milijardi kuna subvencija.

E sad ćete vi dobri platiše reći, ali tako rade i Nijemci. Istina, ali Nijemci su velika nacija, ne zato što ih ima mnogo nego zato što su pametni. Pa su na obnovljivim izvorima napravili cijelu jednu novu industriju koja razvija nove tehnologije i nove vjetrolektrane koje onda izvoze u Hrvatsku, a Hrvatska onda s našim subvencijama razvija Njemačku.

Pa stvarno nitko ne može reći da smo te pare bacili u vjetar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču