PROCURILO: / Josipa Rimac ostaje u istražnom zatvoru, isto vrijedi i za ostale iz afere 'Vjetroelektrane'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Istraga obuhvaća ukupno 13 poduzetnika i državnih dužnosnika koje se sumnjiči za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti,

18.6.2020.
16:46
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u odbilo je prijedlog obrane bivše državne tajnice Josipe Rimac da je puste iz istražnog zatvora gdje je završila zbog sumnji za trgovanje utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti te davanje i primanje mita u aferi Vjetroelektrane.

Pored Rimac, odlukom izvanraspravnog vijeća suda u četvrtak, u pritvoru ostaju HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružici Njavro i šibenski poduzetnik Ante Sladić, dok je kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija pušten da se brani sa slobode, kazao je za Hinu glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smijenjenoj državnoj tajnici Ministarstva uprave i nekadašnjoj kninskoj gradonačelnici jednomjesečni pritvor odredio je 30. svibnja sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer. Pritvor joj je, zajedno s još četvero osumnjičenika, određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Odbijena žalba DORH-a

Izvanraspravno vijeće je, međutim, u četvrtak odbilo žalbu DORH-a da se mjera odredi, ne samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, nego i zbog opasnosti od ponavljanja djela. Izvanraspravno vijeće usvojilo je, pak, žalbu DORH-a u odnosu na osumnjičenike koji su u bijegu, vlasnika tvrtke C.E.M.P. Milenka Bašića i direktora te tvrtke Dragana Stipića. Njima dvojici je mjera istražnog zatvora određena i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimac i još 12 državnih dužnosnika i poduzetnika sumnjiči se za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Pored spomenutih sedmero, prijavljeni su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan i direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njih, prijavljeni su zagrebački poduzetnik Josip Ravlić, kninski poduzetnik Nikola Lapčić i smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo