tri akcije po danu / Pročelnik HGSS-a za RTL: 'Helikopteri bi puno pomogli. Ljudski život je neprocjenjiv'

Uzroci nesreća su najčešće rizične aktivnosti poput skijanja, alpinizma i speleologije

28.10.2022.
20:00
VOYO logo

HGSS je u prošloj godini više vremena proveo spašavajući muškarce nego žene. Dvije trećine spašenih su muškarci, od ukupno čak 800 akcija odrađenih u prošloj godini. Odradili su 500 klasičnih akcija spašavanja, 250 potraga, 25 helikopterskih akcija i isto toliko akcija na vodi.

Uzroci nesreća su najčešće rizične aktivnosti poput skijanja, alpinizma i speleologije, dok su uzroci intervencija: padovi, udarci, ranjavanja, poskliznuća, dehidracije i gubljenje u prostoru. Teške ozljede, poput kontuzija s unutarnjim krvarenjem ili višestruki lomovi, čine manji dio nesreća, a većinom sve završi s uganućima ili iscrpljenošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smrt pak nastupa zbog moždanih i srčanih udara te pada šećera u krvi.

RTL-ov Boris Mišević bio je karlovačkoj stanici HGSS-a gdje je razgovarao s Josipom Granićem, pročelnikom Hrvatske gorske službe spašavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je okončana još jedna velika potraga u Samoboru za koju spašavatelji kažu da je za povijesne knjige. Naime, čovjek je spašen nakon pet dana.

Image
nepristupačno /

HGSS nakon 5 dana pronašao nestalu osobu! Objavili fotografije

Image
nepristupačno /

HGSS nakon 5 dana pronašao nestalu osobu! Objavili fotografije

"Tražili smo mi ljude i duži period. Međutim rijetkost je pronaći osobu živu nakon pet dana", kazao je Granić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlovačka stanica HGSS-a dnevno ima dvije do tri akcije. Upitan je koja je najrizičnija i najuspješnija akcija koju su imali.

"Tu bih izdvojio potragu za nestalim zrakoplovom krajem svibnja između Slunja i Rakovice", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je jako ružno vrijeme, niska naoblaka, magla i kiša. Nestao je zrakoplov njemačke registracije. Bilo je preko 200 članova HGSS-a i preko 150 članova iz sustava civilne zaštite, vatrogastva, lovaca, vojske i slično. Unutar 24 sata zrakoplov je pronađen ali nažalost putnici i pilot nisu preživjeli, ali možemo je smatrati uspješnom jer je završena", dodao je Granić.

Upitan je je li realno da uskoro dobiju helikoptersku službu u suradnji s ministarstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije jeftino to, ali ako znamo da ljudski život je neprocjenjiv. Helikopter nam može pomoći da budemo boli i brži u reakciji. To je jedan moderan alat ali nemojmo biti u zabludi, mi spašavamo uz pomoć fenomenalnih posada Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i danas smo imali jedan angažman s njima. Ministarstvo unutarnjih poslova nabavlja helikoptere specifično za potrebe spašavanja i nadamo se da će HGSS biti dionik toga", kazao je.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo