PROBLEMI UGOSTITELJA: /

'Zbog lošeg nastavnog programa svake godine muku mučimo sa pronalaskom dobrih radnika'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL / ILUSTRACIJA

U Kožinu kraj Zadra ugostitelji svake godine pred sezonu muku muče sa pronalaskom konobara i kuhara.

23.4.2016.
23:01
Hrvoje Jelavic/PIXSELL / ILUSTRACIJA
VOYO logo

Za takvu situaciju poslodavci okrivljuju obrazovni sustav koji mlade ne osposobljava dovoljno niti im daje kvalitetnu praksu tijekom školovanja, javlja HRT.

'Mi smo posluživali goste s pravim jelom'

Jedan od najpoznatijih zadarskih ugostitelja tvrdi da problem leži u nastavnom programu ugostiteljskih škola:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada sam ja bio naučnik mi smo radili kao konobari i posluživali goste s pravim jelom koje su kuhali kuhari, isto tako ljudi koji su u školi bili kuhari", kaže Erik Pavin, predsjednik Udruge zadarskih ugostitelja.

Danas škole štede na svemu pa se mnogo toga uči samo u teoriji, što nije dobro, govori Pavin. Broj ugostiteljski objekata raste, potražnja za radnicima raste a situacija sve gora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslodavac mora dati svoj doprinos

Njegovo mišljenje dijele i u županijskom cehu ugostitelja. Kvalitetnog kadra nedostaje 90 posto, smatra Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja Zadarske županije.

Medalja naravno ima i drugu stranu. Problem je što je naš turizam samo sezonski. Uz to, iskustva s radnicima ali i poslodavcima su različita. Svjesni su neki poslodavci da oni sami moraju preuzeti dio odgovornosti kako bi na kraju dobili zadovoljnog i produktivnog radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo