Privatnim doktorima na godinu dajemo 2 milijarde kn!

Iako službene informacije ne postoje procjenjuje se da Hrvati na privatno zdravstvo godišnje potroše barem dvije milijarde kuna, no ipak, to je samo mali dio u odnosu na potrošnju u javnom sektoru

20.2.2010.
15:47
VOYO logo

U osnovnom osiguranju javnog zdravstva u 2008. potrošeno je 17,5 milijardi kuna, još oko 300 milijuna kuna ušlo je u državno dopunsko osiguranje, a obavljeno je gotovo osam milijuna specijalističko-konzilijarnih usluga.

Prema dostupnim podacima do kojih je zbog potreba vlastita biznisa u zdravstvu došla dr. Tereza Šarić analizirajući privatno tržište, u 2008. godini u privatna dodatna zdravstvena osiguranja Hrvati su uložili oko 270 milijuna, a za specijalističke privatne usluge potrošili su 610 milijuna kuna, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše od 610 milijuna kuna koliko uđe u specijalističke ordinacije gotovo 40 posto novca odlazi privatnim stomatolozima, tridesetak posto ginekolozima, a slijede internisti, oftalmolozi, fizijatri, ortopedi.

U te podatke nisu uključeni zahvati u velikim privatnim bolnicama kao što su srčane operacije, ortopedske, oftalmološke operacije i drugi veći zahvati koji su, logično, s cijenama od više desetaka tisuća kuna, neusporedivo skuplji u odnosu na specijalističke ili dijagnostičke usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo taj skuplji segment privatnoga zdravstva, ukupni promet na zdravstvenom tržištu u Hrvatskoj povećava barem tri puta u odnosu na ulaz novca za privatne specijalističke usluge.

Glavni ravnatelj privatne Poliklinike Sunce dr. Mladen Jukić rekao je za Večernji list da u odnosu na državni budžet vrlo malo novca uđe u privatni zdravstveni sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Privatno zdravstvo je kod nas tek u povojima, a Hrvatska teži i želi u EU gdje su privatna osiguranja i privatno zdravstvo na puno višoj razini'', rekao je.

Prema istraživanju dr. Šarić, privatne liječnike češće posjećuju muškarci nego žene, a u 58 posto slučajeva glavni je razlog brzina usluge, u 46 posto kvaliteta usluge. Često se odabir privatnog liječnika temelji na preporuci prijatelja, a u slučaju potrebe za internističkim pregledom 22 posto pacijenata koristi se preporukom svoga liječnika obiteljske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201002090209006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo