'PREUSMJERIT ĆEMO SREDSTVA' / Pritisak branitelja urodio plodom: MUP odustaje od gradnje centra za azilante u Maloj Gorici

Image
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Pripremamo odluku kojom ćemo polovicu iznosa predviđenog za Malu Goricu uložiti u obnovu postojećih prihvatnih kapaciteta. Drugu polovicu uložit ćemo u obnovu stanova za smještaj tražitelja azila, izvijestili su iz MUP-a

9.5.2019.
18:15
Nikola Čutuk/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je Inicijativa branitelja grada Petrinje ovih dana prozvala Vladu zbog gradnje prihvatilišta za azilante u Maloj Gorici, MUP je danas priopćio da odustaje od projekta i da će novac preusmjeriti u druge svrhe. Time se, ujedno, odustaje od smještaja imigranata u tome mjestu. 

Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S ciljem točnog i potpunog izvješćivanja javnosti, a vezano uz zahtjev i peticiju protiv izgradnje i realizacije projekta 'Uspostava infrastrukture i jačanja kapaciteta prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici' koju je Ministarstvu unutarnjih poslova uputila Inicijativa branitelja grada Petrinje, dajemo sljedeće priopćenje: 

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo unutarnjih poslova je od samog početka, kao zainteresirana strana u pronalasku adekvatnog mjesta za izgradnju i uspostavu prihvatilišta za tražitelje azila, a na prijedlog Središnjega državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, s predstavnicima lokalne zajednice u tu svrhu razmatralo lokaciju bivšega prognaničkog naselja Mala Gorica pored Petrinje.

Tijekom navedene komunikacije s gradonačelnikom Dumbovićem i županom Žinićem, a kasnije i članovima Gradskog vijeća, svima je predstavljena namjena i cilj, ali i potreba jačanja kapaciteta za smještaj tražitelja azila u Republici Hrvatskoj te je Ministarstvo s navedenim projektom i započelo, smatrajući da postoji njihova načelna spremnost i volja da, kao predstavnici lokalne zajednice, obnove potpuno devastirani kompleks te prateću infrastrukturu bivšeg prognaničkog naselja u Maloj Gorici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ovako izgleda prognaničko naselje u koje Hrvatska želi smjestiti imigrante

Image

Ovako izgleda prognaničko naselje u koje Hrvatska želi smjestiti imigrante

MUP je inicirao otvoren dijalog s lokalnom zajednicom

Shodno tome, a posve transparentno i bez namjere uskraćivanja informacija, ovo Ministarstvo je Odluku o dodjeli financijskih sredstava iz Fonda za azil, migracije i integraciju za provedbu navedenog projekta, donesenu 9. srpnja 2018. godine, odmah javno objavilo na svojim službenim internetskim stranicama.

Uzimajući u obzir da je u navedenoj Odluci jasno naznačena namjera dodjele financijskih sredstava u iznosu od 4 milijuna eura, kao i da je ovo Ministarstvo odgovorilo i dalo informacije na sve zaprimljene upite medija, ali i predstavnika lokalnih vlasti tijekom službenih sastanaka, nikako ne možemo prihvatiti optužbe za netransparentno postupanje ili izbjegavanje odgovornosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naprotiv, upravo je Ministarstvo unutarnjih poslova iniciralo otvoreni dijalog s lokalnom zajednicom i građanima želeći doprinijeti boljem međusobnom razumijevanju te ukazati na pozitivne aspekte ovog projekta. Na sastancima i javnim tribinama koje su informirale građane nazočio je u većem broju slučajeva i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, ali i drugi najviši predstavnici našeg Ministarstva.

Otvorio bi se određeni broj novih radnih mjesta

Sudjelujući na javnim tribinama demantirali smo netočne informacije koje su plasirane u javnost te smo željeli odagnati neutemeljenu bojazan i nelagodu koju građani možda osjećaju vezano uz dolazak tražitelja azila na njihovo područje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, ovim projektom osigurali bi se dodatni smještajni kapaciteti do 200 osoba isključivo ranjivim skupinama izbjeglica, s naglaskom na obitelji s djecom te osobama koje traže zaštitu od progona u svojim državama. Naša dosadašnja iskustva s drugim prihvatilištima u Republici Hrvatskoj, a o kojima je svjedočio i naš partner u integraciji, pater Tvrtko Barun iz Isusovačke službe za izbjeglice, govore u prilog tome da prisutnost tražitelja međunarodne zaštite nije utjecala na stanje sigurnosti u toj zajednici. Također, Ministarstvo unutarnjih poslova se obvezalo da će u svakom trenutku osigurati dovoljan broj službenika koji će građanima i nadalje osiguravati mir te javni red u zajednici.

Realizacijom ovog projekta otvorio bi se određeni broj novih radnih mjesta za socijalne radnike, medicinske sestre, domare, kuhare i drugo popratno osoblje prihvatilišta, a lokalna zajednica dodatno bi prosperirala poboljšanjem komunalne infrastrukture na području Male Gorice i Petrinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preraspoređujemo sredstva za Malu Goricu

Budući da je i sam ministar Božinović više puta javno rekao kako nijedno rješenje neće biti nametnuto sve dok postoji nesuglasje s mještanima, moramo utvrditi da se ovdje ne radi o političkom pitanju niti o brizi za stanje sigurnosti lokalne zajednice, već se radi isključivo i samo o humanitarnom pitanju za čije rješavanje nažalost trenutačno nema sluha.

Upravo stoga, iznenađeni razlozima nepodržavanja projekta, ali uvažavajući da je Gradsko vijeće o tome donijelo negativnu odluku, kao i činjenicu da se načelo humanosti i načelo solidarnosti ne mogu nametati jer bi to bilo u izravnoj suprotnosti s prirodom pomoći potrebitima koja može biti samo dobrovoljna, u MUP-u pripremamo odluku kojom ćemo polovicu od iznosa predviđenog za Malu Goricu uložiti u obnovu postojećih prihvatnih kapaciteta, a drugu polovicu u obnovu određenog broja stanova u vlasništvu Republike Hrvatske za smještaj tražitelja azila", stoji u priopćenju MUP-a.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo