PRISAVSKA CRKAVICA HRT /

objavio place svih zaposlenih

Hrvatska radiotelevizija je na svojim internetskim stranicama objavila iznose svih bruto placa radnika HRT-a u prvom kvartalu 2015. godine.

13.5.2015.
17:52
VOYO logo

HRT je prva javna ustanova u Republici Hrvatskoj koja se odlucila na ovaj potez i njime znacajno podize standarde transparentnosti raspolaganja javnim novcem u RH. Takoder, HRT se ovim pridruzuje pozitivnoj praksi najuglednijih europskih javnih medijskih servisa.

Objavljujuci ove podatke HRT je osobito vodio racuna o postivanju svih pozitivnih pravnih propisa Republike Hrvatske posebno Zakona o HRT-u, Zakona o radu, Zakona o zastiti osobnih podataka i Zakona o pravu na pristup informacijama. Objava ovih podataka postuje i misljenje povjerenice za informiranje RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavljujuci zakonom dopustene informacije, HRT ustraje na zastiti svoje autonomije s ciljem zaustavljanja brojnih manipulacija i nepotrebne politizacije. S istim ciljem, istodobno visoko podizuci ljestvicu transparentnosti raspolaganja javnim novcem, HRT ce ovakve izvjestaje na svojim internetskim stranicama od danas objavljivati kvartalno.

Povodom objave podataka o placama, Glavni ravnatelj HRT-a dao je kratki intervju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodine Radman, zasto ste sada odlucili objaviti place zaposlenika HRT-a, jeste li na kraju popustili pritiscima unatoc pocetnom odbijanju?

Ne, nikako. Kao Glavni ravnatelj HRT-a nikada nisam imao namjeru tajiti place zaposlenika, jer nemamo sto skrivati. Radimo transparentno i odgovorno a to pokazuju rezultati. Mi smo danas objavili sve sto smo mogli i smjeli a da pri tome nismo prekrsili Zakone Republike Hrvatske. Objavili smo bruto place i nismo otkrivali osobne podatke zaposlenika. Osim mojih, a ja sam ih pristao otkriti. Sabor je trazio nesto drugo, osobne podatke i neto iznose placa. Time se, zbunjujuci javnost, vjesto manipuliralo.

Dakle, ovom objavom nije prekrsen nijedan zakon?

Tako je.

Sto ste postigli ovim da ste podatke objavili sada a ne ranije, kada je na njima inzistirao Sabor?

Nismo prekrsili Zakone, nismo podlegli pritisku i politickim manipulacijama i stitili smo autonomiju HRT-a. Takoder, sada smo prva i jedina javna ustanova u Republici Hrvatskoj koja je iskoracila na ovaj nacin i visoko smo podignuli ljestvicu. Nadamo se da ce nas i drugi slijediti.

Najavili ste da cete ovakva izvjestaje objavljivati redovito…

Da. Objavljivat cemo ih kvartalno, kao sto objavljujemo i izvjestaje o poslovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predbacivali su Vam da ste si naknadno podignuli placu, nakon sto ste o placama izvijestili Sabor.

Sabor je trazio podatke za 2014. godinu. Njih smo i dostavili. Tocno je da smo s pocetkom 2015. na HRT-u donijeli Odluku kojom smo ukinuli ogranicenje placa iz 2009. godine jer smo poceli pravomocno gubiti sudske sporove koje su protiv HRT-a pokrenuli zaposlenici koji su od 2009. godine imali to ogranicenje.

Takoder, sada smo objavili podatke o placama nakon ukidanja toga ogranicenja. Dakle, nikakvih nepoznanica vise nema pa nadam se ni prostora za manipulacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosjecna bruto placa po radnim mjestima na HRT-u, prvi kvartal 2015.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo