Za manje od tjedan dana / Pripreme za novu školsku godinu u punom jeku: Otkrivamo kako će izgledati prvi dan nastave!

Zbog propisanih epidemioloških mjera prvi dan ove godine za sve će učenike izgledati drukčije

2.9.2020.
12:50
VOYO logo

Do početka nastave ostalo je još šest dana, a pripreme u školama još traju. Jedna zagrebačka osnovna škola u ponedjeljak očekuje 573 učenika, a prvi dan poseban je za prvašiće.

"Mi imamo tri prva razreda i primit ćemo ih ispred škole jer imamo veliki plato. U desetak minuta dobit će informacije i učiteljica će ih onda povesti u razrede da sve vide", kazao je Nikica Mihaljević, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično će biti i u riječkoj Osnovnoj školi Kantrida. 

"Ispred zgrade dočekat će ih njihove učiteljice, ja i stručna služba. Nakon kratkog pozdrava idu u svoje razrede gdje će ih čekati udžbenici i s učiteljicama će se dogovoriti za daljnji rad. Mi ćemo s roditeljima za to vrijeme održati kratko razgovor vani", kazala je ravnateljica Osnovne škole Kantrida Sanja Kvaternik Hren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog propisanih epidemioloških mjera prvi dan ove godine za sve će učenike izgledati drukčije.

Za prvašiće neće biti priredbi. Preporuka je da dođu u pratnji jednog roditelja koji u školu ne bi trebali ulaziti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali učenici osnovnih i srednjih škola dolazit će u različitim vremenskim intervalima. Preporuka je da prvi dan budu samo s razrednicima, da dobiju raspored sati, svoju učionicu i sve potrebne upute. Za sve učenike koje će udžbenici čekati u školi, protokol preuzimanja odredit će ravnatelji.

Protokol dolaska morat će se poštovati i idućih dana. Razredi će dolaziti prema rasporedu u točno određeno vrijeme. Škole koje to mogu koristi će više ulaza i učenike rasporediti na onaj najbliži njihovoj učionici. Glavno pravilo je da miješanja nema. U različitom vrijeme trebaju se organizirati odmori pa tako i prehrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nastava na daljinu /

Ponovno kreće 'Škola na trećem'? HRT potvrdio: 'Iz Vlade su nas obavijestili prije par dana...'

Image
Nastava na daljinu /

Ponovno kreće 'Škola na trećem'? HRT potvrdio: 'Iz Vlade su nas obavijestili prije par dana...'

"Mliječni obrok i užina će biti pred razredom i jest će se u razredu, a za grupe boravka, mi imamo četiri, a oni će dolaziti u novu kuhinju i blagovaonicu i ručat će u intervalima od 20 minuta i između svake grupe bit će dezinfekcija", pojasnio je Mihaljević.

U pulskoj gimnaziji sve se priprema za dvosmjenski rad. Poseban prijem prvog dana imat će učenici prvih razreda koji se sa školom tek trebaju upoznati, a detaljne informacije svi će dobit u petak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo koristiti dva ulaza. Prvi i četvrti razredi idu ujutro prvi tjedan, jedni će na glavni drugi na bočni tako i popodne. Bit će u fiksnim učionicama. Roditeljski sastanci će biti virtualni, a za prve će biti u dvorištu škole da bi se i roditelji upoznali", kazao je Filip Zoričić, ravnatelj Gimnazije Pula. 

Dok se svi pripremaju za što sigurniju nastavu uživo, moraju biti spremi scenariji i za online nastavu oko koje je još puno nepoznanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo