vojna pomoć / Priprema za novi val: Probiju li migranti grčku granicu HV će pomoći u zaštiti hrvatskih granica

Image
Foto: AP Images

Dođe li do eskalacije, puknu li policijsko-vojni zidovi u Grčkoj i Bugarskoj, to će biti trenutak da i HV uskoči i pomogne

3.3.2020.
9:50
AP Images
VOYO logo

Probiju li migranti obranu u Grčkoj vojska će na granicu, piše u srijedu Večernji list, podsjećajući da je vojna pomoć u zaštiti granice omogućena zakonskim izmjenama iz 2016. nakon što je Hrvatskom prošlo oko 700.000 migranata. Odluku o tome donosi Vlada RH, na prijedlog ministra obrane i uz prethodnu suglasnost predsjednika RH, navodi dnevnik.

Sve bliže angažiranju vojske

Koliko je Hrvatska blizu donošenja odluke o angažiranju i Oružanih snaga RH u čuvanju granica od nove najezde imigranata s Bliskog Istoka i Azije, to još nitko u državnom i vojnom vrhu ne želi službeno procijeniti, no jasno je da smo sve bliže takvoj situaciji i da se država priprema za takav scenarij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatsku granicu čuva hrvatska policija. Dođe li do veće eskalacije, razmislit ćemo o uključenju Hrvatske vojske", izjavio je premijer Andrej Plenković i u toj izjavi mnogi vide najavu zaoštravanja problema.

Pogotovu kada se analizira i druga premijerova rečenica u kojoj objašnjava i odobrava politiku grčke vlade "da neće puštati migrante na nezakonit način i mi ćemo im svim sredstvima pomagati da zaštitimo vanjske granice EU". To znači da najavljuje da ni Hrvatska "neće puštati migrante".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, dođe li do eskalacije, puknu li policijsko-vojni zidovi u Grčkoj i Bugarskoj, to će biti trenutak da i HV uskoči i pomogne snazi od 6500 graničnih policajaca koliko ih Hrvatska sada ima duž svojih dugih vanjskih granica, donosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo