PRETUKAO DJEVOJKU U ZADRU / Priprema se novi prosvjed zbog puštanja Daruvarca: 'Odvjetnicima je zgodno tražiti izuzeće sudaca...'

Kovačević se uredno javlja policiji i nalazi se u Zadru

17.12.2018.
19:20
VOYO logo

Slučaj Darka Kovačevića, koji je pušten na slobodu nakon isteka šestomjesečnog pritvora, u kojem je završio zbog brutalnog premlaćivanja 18-godišnje djevojke, zgrozio je ne samo javnost, već se o njemu oglasio i državni vrh. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer je poručila da država ima ozbiljan problem, slučaj je danas komentirao i sam premijer, a ministar pravosuđa najavljuje izmjene Zakona o kaznenom postupku koje bi trebale smanjiti zloupotrebe obrane, poput zahtjeva za izuzećem suca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se sprema novi prosvjed ogorčenih građana, kritike na slučaj Daruvarac pljušte sa svih strana pa tako i od premijera. "Ja to mogu gledati kao predsjednik Vlade, ali i kao pravnik. Razvidno je da je obrana koristila sve moguće procesne taktičke poteze kako bi se odugovlačilo sa postupkom i mislim da to nije dobro", kazao je Andrej Plenković.

"Branitelji su skloni tražiti izuzeće suca viših sudova" 

Država zato ide u izmjene Zakona o kaznenom postupku, kojim bi se trebala regulirati prava koja imaju branitelji, a tu se prije svega misli na traženja izuzeća sudova i sudaca. Da je potreban novi Zakon smatra i odvjetnik Veljko Miljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi odvjetnici, branitelji, svi smo skloni često puta tražiti izuzeće suca viših sudova i to se u ovom konkretnom slučaju događalo. U pravilu ne postoje baš neki ozbiljni razlozi,  nego je to nama procesno zgodno zbog većih mogućnosti pripreme obrane", priznao je Miljević. 

No, u Hrvatskoj odvjetničkoj komori smatraju da sadašnji zakon može suzbiti zlouporabu sudskih procesa.  Disciplinsko tužiteljstvo Komore je prije pet dana dobilo prijavu od majke pretučene djevojke protiv odvjetnika optuženog Darka Kovačevića. Od suda u Zadru zatražili su očitovanje je li odvjetnik zloupotrebljavao postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obzirom na činjenicu da mi nismo dobili prijavu protiv nikoga od odvjetnika od strane suda, držim da sud niti nije utvrđivao tu činjenicu. Znači očigledno da te zlouporabe nije bilo ili sud nije našao potrebitim da sud tako nešto utvrđuje", odgovorio nam je dopredsjednik Hrvatske odvjetničke komore Mladen Klasić

Kovačević je još u Zadru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj Daruvarac nije jedini. Primjeri odugovlačenja sudskih procesa bili su vidljivi i na suđenju Mamiću, Bandiću, Sanaderu i nizu drugih manje razvikanih slučajeva. Ovdje je najgore to što je posljedica brutalno pretučena djevojka koja i danas mora živjeti u strahu. Izmjene ZKP-a očekuju se u prvom tromjesječju iduće godine.

Ovih dana pojavile su se informacije i da bi Darko Kovačević mogao pobjeći u BiH, no on je na prvom suđenju kazao da nema putovnicu BiH, a dokumente je kod puštanja morao predati policiji. Zasad izvršava i svoje obveze javljanja na policiju te se u ovom trenutku nalazi u Zadru. Policija obilazi i obitelj žrtve. Preko Facebooka se organizira i novi prosvjed zbog puštanja Darka Kovačevića na slobodu. Prosvjed bi se trebao održati u srijedu u 15 sati na Narodnom trgu u Zadru, a organizatori traže da on prođe bez ideoloških parola i nasilja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo