ŠIROM OTVORITE OČI / Pripazite ako u Zagrebu koristite Uber! Greška u aplikaciji može vas koštati i nekoliko stotina kuna

Image
Foto: Pixsell, Shutterstock

Umjesto najkraće moguće rute, Uber otkako je počeo Advent bira bitno duže i skuplje

20.12.2019.
22:54
Pixsell, Shutterstock
VOYO logo

Uber se u Hrvatskoj odlično pozicionirao zahvaljujući sjajnoj poslovnoj ideji, jednostavnosti i pristupačnih cijena, no nerijetko ima probleme koji se ne mogu riješiti zbog nepostojanja korisničke podrške u hrvatskim gradovima gdje se ta svjetski poznata aplikacija nalazi.

Samim time, kad se korisnici nađu u nekim ozbiljnijim problemima, koje ne mogu riješiti sami, na vjetrometini su. Srećom, kad je riječ o vožnjama, najčešće se automatizmom riješi problem vezan uz njihovo otkazivanje, bezobrazluk vozača ili nešto slično. Ipak, tehnički problemi druga su priča...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda su u Novom Zagrebu stanovnici primijetili da otkako je počeo Advent, rute koje Uber bira podosta vrludaju. Pa tako umjesto da se Sava prijeđe preko Jadranskog mosta, Uber bira okolni put, prema Muzeju suvremene umjetnosti i potom preko Mosta slobode.

Problem je što taj put može biti bitno duži, samim time i skuplji, pa cijene budu i po četiri do šest puta iznad onih koje bi bile realne da se odabere kraći put. Zanimljivost je da kad se prelazi Savu u smjeru Novog Zagreba, tog problema nema, Uber bira najkraći put u svakom trenutku, što i jest odlika aplikacije, odnosno, njenih algoritama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato, svi korisnici Ubera koji putuju iz Novog Zagreba moraju pomno pratiti rutu, cijenu i samim time spriječiti kasnije glavobolje ili nejasnoće kad se već nađu u automobilu ili kad moraju platiti više no što su željeli i morali.

Po objavi ovog teksta, uslijedila je reakcija Ubera, koju prenosimo u cijelosti: "Uberova aplikacija koristi Google karte za definiranje ruta svake vožnje. Algoritam u aplikaciji uvijek bira najpovoljniji put, no to ne znači nužno da će biti najkraći. U slučaju gužve na kraćoj ruti, algoritam prepoznaje da će se korisnik duže voziti i skuplje platiti te automatski prebacuje na rutu koju će korisnik na kraju manje platiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Uberovoj se aplikaciji cijena formira i po kilometru i minuti vožnje tako da u slučaju gužvi algoritam daje najprecizniju procjenu najpovoljnije rute. Također, korisnici uvijek mogu napomenuti vozaču ako žele ići rutom koja se razlikuje od one koju aplikacija nudi. U slučaju bilo kakvih pitanja, korisnici se u svakom trenutku mogu javiti Uberovoj korisničkoj podršci kroz aplikaciju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo