'PRATIT ĆEMO SITUACIJU' / Primorac poručio da ne odustaje od poreza na ekstraprofit i priznao: 'Da smo se držali uredbe, nijedan poslovni subjekt ne bi bio zahvaćen porezom'

Iz Porezne uprave za Net.hr potvrđuju da će novim porezom biti obuhvaćeni sektori trgovine na veliko i malo, prerađivačka industrija, financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja te građevinarstvo

1.12.2022.
11:10
VOYO logo

Ministar financija Marko Primorac dao je nakon današnje sjednice Vlade izjavu za medije u kojoj je, između ostalog, komentirao uvođenje poreza na ekstrapfofit za koji je poručio da Vlada od njega neće odustati.

Na pitanje, zašto se u izmjeni zakona o radu nedjeljom favoriziraju trgovci u odnosu na druge sektore, Primorac je rekao: "Znamo da jako puno ljudi radi u trgovini - mislimo da oni taj dan trebaju provesti s obitelji. Kada govorimo o iznimkama, nitko u potpunosti neće biti zadovoljan. Cilj je pronaći balans između privatnog i poslovnog života", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući uvođenje poreza na ekstraprofit, rekao je: "Pristigla su 92 dobra i konstruktivna komentara u skopu javnog savjetovanja. Pratimo sve što se piše i govori." Dodao je da se od poreza ne odustaje.

Na komentar da Hrvatska ne ide u skladu s preporukama Europske komisije odnosno da porezom obuhvaća širi spektar od energetskih tvrtki, rekao je: "Ovo je solidaran porez i doprinos. Ostavljena je mogućnost nacionalnim tijelima za djelomična odstupanja", rekao je Primorac te priznao: "Kada bismo se držali uredbe, u Hrvatskoj niti jedan poslovni subjekt ne bi bio zahvaćen ovim porezom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TO JE BIO JEDNOSTRAN POTEZ' /

Filipović ima jasnu poruku za Tomaševića zbog odluke o poskupljenju vode: 'Neka uopće ne razmišlja o tome'

Image
'TO JE BIO JEDNOSTRAN POTEZ' /

Filipović ima jasnu poruku za Tomaševića zbog odluke o poskupljenju vode: 'Neka uopće ne razmišlja o tome'

'Ne vjerujem da će poduzetnici teret ekstraprofita prebaciti na građane'

Na pitanje, što ako zbog toga poduzetnici podignu cijene i preliju teret na građane, rekao je: "Ja vjerujem da se to neće dogoditi." Na komentar novinara da je isto bilo rečeno i ranije pa su svejedno poskupile cijene proizvoda u trgovinama, Primorac je odgovorio: "Spekulirati je bespredmetno. Prati ćemo situaciju. Već smo pokazali da smo se spremni nositi s brojnim krizama." Dodao je da će, ako bude potrebno, Vlada primjereno reagirati.

Iz Porezne uprave za Net.hr potvrđuju da će novim porezom biti obuhvaćeni sektori trgovine na veliko i malo, prerađivačka industrija, financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja te građevinarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo