'TO JE BIO JEDNOSTRAN POTEZ' / Filipović ima jasnu poruku za Tomaševića zbog odluke o poskupljenju vode: 'Neka uopće ne razmišlja o tome'

Nakon što je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio poskupljenje vode za oko 20 posto, Vlada i Ministarstvo gospodarstva danas su najavili odgodu primjene uredbe o visini naknade za korištenje voda

1.12.2022.
11:01
VOYO logo

Nakon što je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio poskupljenje vode za oko 20 posto, Vlada i Ministarstvo gospodarstva danas su najavili odgodu primjene uredbe o visini naknade za korištenje voda.

"Kontinuirano radimo na tome kako pomoći građanima. To ste mogli vidjeti kroz jesenski paket mjera i ograničavanje cijena proizvoda, intervencije u cijene naftnih derivata. Ne želimo da bilo tko ima bilo kakav izgovor da podiže cijene. Grad Zagreb će od 1. studenoga do 31. ožujka platiti manje 580 milijuna kuna električne energije, dakle 116 milijuna kuna mjesečno", rekao je ministar Davor Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grad Zagreb, i da je ova uredba stupila na snagu, trebao bi platiti 29 milijuna kuna više nego prošle godine. Kad se samo pogleda što je Vlada napravila za Zagreb, vidite koliki je to nerazmjer. To treba uzeti u obzir, nema potrebe povećavati cijene vode, živimo u kriznom vremenu", rekao je Filipović na pitanje novinara je li ova odluka nastupila nakon što je gradonačelnik Tomašević najavio poskupljenje vode.

"Pozivam sve koji su to namjeravali učiniti da uopće ne razmišljaju o tome", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, što će biti ako gradska vlast ne posluša preporuku, rekao je: "Oni trebaju odgovoriti na to i objasniti zašto povećavaju cijenu vode", rekao je.

Na pitanje je li razgovarao s Tomaševićem o ovoj temi, rekao je: "Reći ću vam istinu. Gradonačelnik i ja dosta komuniciramo i Vlada čini sve da pomogne građanima Zagreba. Nisam znao da će gradonačelnik donijeti odluku da poveća cijenu vode. Ovo je bio jednostran potez bez da su informirali mene kao ministra ili bilo koga u Vladi. Nije u pitanju politikanstvo, moram priznati da sam iznenađen", rekao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'VODIMO RAČUNA O GRAĐANIMA' /

Voda u Zagrebu ipak neće poskupjeti? Plenković odgađa primjenu uredbe: 'Nema potrebe za dizanjem cijena'

Image
'VODIMO RAČUNA O GRAĐANIMA' /

Voda u Zagrebu ipak neće poskupjeti? Plenković odgađa primjenu uredbe: 'Nema potrebe za dizanjem cijena'

'Ne vjerujem da će tvrtke prebaciti teret ekstraprofita na građane'

Iz HUP-a ponovno apeliraju da se odustane od cijena na ekstraprofit. "Vidjet ćemo sve prijedloge koji su pristigli u javnom savjetovanju. Dio prijedloga sigurno možemo prihvatiti međutim, nije istina da će biti katastrofično. Taj porez treba gledati kroz prizmu solidarnosti. Ako smo snažno intervenirali kroz paket mjera, onda mislim da treba uvođenje tog poreza gledati kao čin solidarnosti poduzeća", rekao je Filipović.

Podsjetimo, Vlada namjerava uvesti dodatno oporezivanje tvrtkama u sektorima trgovina na veliko i malo, prerađivačka industrija, financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja te građevinarstva, prema NKD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, što ako tvrtke taj porez preliju na građane povećanjem cijena usluga, rekao je: "Ne očekujem takav potez. Teška su vremena, znam da nikom od poduzetnika ovo nije drago ali sav taj novac ide u mjere pomoći najpotrebitijima, jednokratan je", rekao je te dodao da ne vjeruje da će tvrtke taj teret prebaciti na građane.

"Sigurno nisu s tim sretni međutim moraju i oni dati doprinos u krizi", zaključio je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primorac: 'Ne odustajemo od poreza na ekstraprofit'

Na pitanje, zašto se u izmjeni zakona o radu nedjeljom favoriziraju trgovci u odnosu na druge sektore, rekao je: "Znamo da jako puno ljudi radi u trgovini - mislimo da oni taj dan trebaju provesti s obitelji. Kada govorimo o iznimkama, nitko u potpunosti neće biti zadovoljan. Cilj je pronaći balans između privatnog i poslovnog života", rekao je.

Porez na ekstraprofit je nakon sjednice Vlade komentirao i ministar financija Marko Primorac. "Pristigla su 92 dobra i konstruktivna komentara u sklopu javnog savjetovanja. Pratimo sve što se piše i govori", rekao je Primorac te dodao da se od poreza ne odustaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na komentar da Hrvatska ne ide u skladu s preporukama europske komisije odnosno da porezom obuhvaća širi spektar od energetskih tvrtki, rekao je: "Ovo je solidaran porez i doprinos. Ostavljena je mogućnost nacionalnim tijelima za djelomična odstupanja. Kada bismo se držali uredbe, u Hrvatskoj niti jedan poslovni subjekt ne bi bio zahvaćen ovim porezom", priznao je Primorac.

Na pitanje, što ako zbog toga poduzetnici podignu cijene i preliju teret na građane, rekao je: "Ja vjerujem da se to neće dogoditi. Spekulirati je bespredmetno. Prati ćemo situaciju. Već smo pokazali da smo se spremni nositi s brojnim krizama", rekao je Primorac te dodao da će, ako bude potrebno, primjereno reagirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo