Primaju sedmero, a dobili 1.300 molbi

Iako se stalno govori o štednji i zabrani zapošljavanja, KBC Rijeka krajem ove godine raspisao je natječaj na kojem se tražilo više djelatnika.

31.12.2011.
19:24
VOYO logo

Od njih sedam, potpuno nejasno iz kojih razloga, čak je šest nemedicinskog osoblja, a samo jednog doktora medicine, i to specijalista oftamologa. Uglavnom, KBC Rijeka traži tri magistra ekonomije, jednog djelatnika više ili visoke stručne spreme ekonomskog ili upravnog usmjerenja, jednog magistra inženjera strojarstva i jednog magistra inženjera građevinarstva.

Manjak medicinskog osoblja

Prema neslužbenim informacijama, prijem pošte u KBC-u zatrpan je s oko 1.300 molbi, koliko ih je dosad pristiglo za nova radna mjesta. Namjera ravnatelja KBC-a Hermana Hallera da u teškoj gospodarskoj situaciji zaposli brojno nemedicinsko osoblje izazvala je krajnje negativne reakcije u liječničkim krugovima unutar bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato je, naime, da KBC Rijeka ima manjak medicinskog kadra, dok istodobno zapošljava ekonomiste, pravnike, građevinare i strojare. Izvor Novog lista iz KBC-a Rijeka ukazuje na niz nelogičnosti u samom natječaju: od toga da se radni odnosi zasnivaju na neodređeno vrijeme, da se zapošljava nemedicinsko osoblje do toga da se ne traži nikakvo radno iskustvo i dodatni uvjeti.

Ministar iznenađen

Ministar zdravlja Rajko Ostojić, kada je upitan za komentar najblaže rečeno čudnog zapošljavanja u KBC Rijeka, kazao je da mu je to prva informacija, jer zadnja četiri dana rješava probleme koncesija, hitne medicinske pomoći i svega ostalog što njegov prethodnik nije riješio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznenađen sam da je naša druga najveća i vodeća medicinska kuća, a to je KBC Rijeka, objavila ovakav natječaj. Očekivao bih, naime, natječaj ovakvog ili sličnog sadržaja za zdravstvene radnike svih profila koji su sigurno potrebni radi razvoja struke", kaže Ostojić.

Donedavni šef Odjela energetike KBC-a Maks Kosjek, široj javnosti već poznat i kao otvoreni kritičar ravnatelja KBC-a Hermana Hallera kojeg je prozvao za preplaćivanje računa za promjenu krova na nekim bolničkim zgradama, tvrdi da u KBC definitivno postoji višak nemedicinskog osoblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže se ekonomisti, tajnice...

Ravnatelj KBC-a Rijeka Herman Haller odlučno demantira bilo kakvu sumnju u namještanje natječaja, te poručuju da je natječaj za prijem u radni odnos raspisan temeljem suglasnosti Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

"Natječaj je također raspisan i za tri magistra ekonomije, što je potreba budući da se ustrojava Odjel kontrolinga u Službi za gospodarsko financijske poslove. Jedan djelatnik više ili visoke spreme ekonomskog ili upravnog usmjerenja bit će raspoređen na mjesta tajnica dvaju predstojnika klinike, budući da su dvije tajnice predstojnika klinika otišle u mirovinu. Za radna mjesta za koja se planira zapošljavanje na neodređeno vrijeme potrebna je suglasnost Ministarstva, a zaposlenici koji budu primljeni biti će zaposleni uz uvjet probnog roka, što je i navedeno u objavljenim natječajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi potpunog i objektivnog informiranja javnosti ističemo da je u istim Narodnim novinama objavljen i natječaj za prijem kuhara, vodoinstalatera i rukovatelja parnih kotlova, a u drugim Narodnim novinama natječaj za prijem u radni odnos na određeno vrijeme psihologa, dva radna terapeuta, tri tajnice na klinici i četiri vozača", kaže ravnatelj Herman Haller iz čega proizlazi da je broj nemedicinskog osoblja koji se namjerava ugurati u KBC još veći od onoga što se mislilo.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo