PRIJETE NAM RIGOROZNE KAZNE AKO NE ISPUNIMO UVJETE: / Europa neće tolerirati kašnjenje Zakona o duhanu

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL/Ilustracija

Hrvatskoj su ostala još četiri dana da se Zakon o duhanskim proizvodima uskladi s europskim. Prema Direktivi EU-a, novi propisi trebali bi biti doneseni do 20.

16.5.2016.
7:56
Borna Filic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Iz resornog ministarstva opravdavaju se analizom stručnih Vladinih tijela - i nadaju se da će im Europa progledati kroz prste i pomaknuti rokove, bez naplate novčanih kazni, piše Dnevnik.hr.

Hoćemo li snositi sankcije?

"Trenutačno je na razmatranju stručnih vladinih tijela i vjerujem da će se uskoro naći na dnevnom redu sjednice Vlade RH. Najvjerojatnije ćemo malo morati pomaknuti taj rok u našem slučaju. Hoćemo li snositi sankcije? Teško bi to itko sada mogao odgovorno kazati, znate to ovisi o tijelima Europske unije", rekao je Ivan Bekavac, zamjenik ministra zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz oporbe poručuju da bi kazne mogle biti rigorozne

Oporba je sigurna da rokove nećemo ispuniti, ali i da nam Europa neće tolerirati kašnjenje. "Mađarska je nedavno kažnjena sa 15 tisuća eura za svaki dan kašnjenja donošenja zakona, vjerujem da će Europska komisija po pitanju ovog zakona biti jako rigorozna", rekao je Siniša Varga, bivši ministra zdravlja.

KREĆE ŠOKANTNA KAMPANJA PROTIV PUŠENJA: Promjene Zakona o duhanskim proizvodima mnogima se neće svidjeti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što propisuje Direktiva EU-a?

Rigorozna je i Direktiva. Propisuje da dvije trećine na kutiji zauzimaju upozorenja i slike, zabranjuje sve dodane okuse, osim mentola, koji će biti izbačen do 2020.godine.

Cilj je smanjiti broj pušača, posebice novih pušača, jer samo u dvije minute, u svijetu će od posljedica pušenja umrijeti 15 osoba. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 600 tisuća nepušača godišnje umre od posljedice pasivnog pušenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo