tijekom rata ostao bez svega / Priča o posljednjem kninskom brijaču: 'Za mene su sve mušterije iste, bio Hrvat ili Srbin'

U njegovu radnju ne ulaze samo Kninjani već i ljudi iz okolnih mjesta, a ne bi ga mijenjali ni za što na svijetu

23.2.2019.
16:15
VOYO logo

Njegova brijačnica sjecište je gradskog života i mjesto na koje mnogi svakodnevno dolaze, čak i kada nemaju potrebe za šišanjem i brijanjem.

Bivši nogometni sudac posljednji je kninski brijač, a njegova brijačnica i mušterije gotovo su preslika popularne brijačnice iz Smojina "Velog mista". Ovo je priča o brici, meštru iz Knina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibenčanin iz Grebaštice pola stoljeća je kninski brico. Trag na podu u brijačnici govori oko koliko mušterija je obilazio.

Završio je zanat u Šibeniku pa je trbuhom za kruhom došao u Knin

"Završio sam zanat u Šibeniku i trbuhom za kruhom došao sam u Knin i tu sam našao curu koja je frizerka. 70-tih godina otvorili smo dva frizerska salona, muški i ženski", započeo je svoju priču Ante Belakušić, brijač iz Knina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapošljavali su dvije radnice i izgradili kuću, bolju, kaže, nego da su radili u Njemačkoj. A onda je došao rat, Martićevci su ga prebili i razbili mu brijačnicu. Kuću je mijenjao za drugu u Biogradu i postao branitelj.

"S Olujom sam došao u Knin i ženi sam javio: 'Ja ostajem u Kninu.' Jer sve sam postigao u Kninu i Kninu sam zahvalan, ovim ljudima sam zahvalan", rekao je Belakušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije htio ući u neki od napuštenih stanova, kupio je svoj i otvorio radnju unutar zgrade željezničkog kolodvora kako bi krenuo iz početka.

"Meni su sve mušterije u radnji iste. Bio Srbin, bio Hrvat, bio došljak Bosanac, Rom, Mađar… Isti tretman ima, isto poštovanje ima", kazao je brico.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato već desetljećima ima vjerne mušterije

"Već se 50 godina kod Ante šišam, jedan od najboljih brijača u Kninu. Ne samo to, nego on je enciklopedija kninska", rekao je Arsen Bilbija.

"Ovdje se dolazi i zbog priča, tih informacija, vijesti, kako da kažem, jer ovdje ćete čuti sve ono što se dogodi u toku dana", kazao pak je Slavko Kunčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pusti kninski kolodvor zbog brice ne dolaze samo Kninjani.

"Ima već tri do četiri godine tu se moj OPG vuče za voće i povrće u Kninu i upoznao sam barba Antu, osobu koja mi je sjela i nema šanse da bi išao na drugo mjesto", rekao je Viktor Dropulić iz Ploča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barba Antu muče jedino propisi koji ga tjeraju da se ostavi britve i škara.

"Dok me god bude zdravlje poslužilo, radio bih", kazao je Belakušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A neće mijenjati ni cijene koje su iste već dva desetljeća.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo