problem rušenja / Priča o Darinku Dumboviću, ne gradonačelniku nego automehaničaru iz Petrinje, koji s obitelji živi u radioni

Njihova kuća je cijela i ima zelenu oznaku

19.1.2021.
8:10
VOYO logo

Pored svih porušenih domova i tužnih sudbina, na Baniji ima i obitelji kojima kuća nije nimalo stradala u potresu, a opet u njoj ne mogu živjeti. Imenjak i prezimenjak gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića, automehaničar Darinko Dumbović, zajedno sa svojom peteročlanom obitelji spava u radionici pored njihove nove kuće koju potres nije oštetio i ima zelenu oznaku. 

Automehaničar iz Petrinje

Razlog? Jer susjedova kuća ima crvenu, teško je razrušena i prijeti da će se srušiti. Dumbovići traže da se susjedova kuća sruši čim prije, susjed je srećom s tim suglasan, ali što da nije? Inače gradonačelnik Darinko Dumbović kaže kako bi prva takva rušenja mogla početi za osam dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj automehaničara Darinka Dumbovića ovih dana živi u teškim uvjetima.

''Život je ovdje nikakav jer je naša kuća u cijelosti cijela'', rekla je Ana Dumbović iz Petrinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cijelosti cijela, jedna od rijetkih takvih na Baniji, a ima crvenu naljepnicu. U njoj je opasno živjeti jer je susjedova kuća teško oštećena i može se srušiti svaki čas. 

''I evo sad su tu sve fino topli radijatori, topli kreveti, ali moramo spavati u garaži. Da, jer nije sigurno za život jer svaki trenutak može ovo past, rekli su nam da ako i prođe teži kamion ovo može past na našu kuću'', rekao je Dumbović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova 10 metara udaljena automehaničarska radiona sad im je dom.

''Živimo i spavamo na oprezu, svaki lagani potres mi ustajemo'', kazao je Vlado Dumbović iz Petrinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Spavamo u radioni gdje suprug radi i njemu je sad onemogućen rad zbog toga'', opisala je Ivančica Dumbović iz Petrinje. 

Sporna kuća prijeti i susjedu s druge strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ako je kuća dobila da se treba rušit, onda se treba rušit'', kazao je Nikola Simić iz Petrinje.

Image
Raspodjela hrane /

Opširno objašnjenje: Pleter objavio lokacije na koje su dužni dostavljati obroke, okolna sela nisu na popisu

Image
Raspodjela hrane /

Opširno objašnjenje: Pleter objavio lokacije na koje su dužni dostavljati obroke, okolna sela nisu na popisu

Vlasnik teško oštećene kuće živi u Njemačkoj, trebao bi potpisati da je suglasan s rušenjem, tek onda bi rušenje moglo krenuti. To se još nije dogodilo, a ako se suglasnost ne dostavi brzo postoji i procedura gdje država može odlučiti rušiti bez suglasnosti vlasnika. Darinko Dumbović upoznat je s problemom Darinka Dumbovića, koji m nije rođak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je procedura gdje građevinska inspekcija treba izaći i dati određene rokove i naloge da ako je to za rušenje pod snimkom stanja, elaborata i procjena sudskog vještaka da bi se moglo ići u rušenje, to nalog daje država ja ni u jednom trenutku ne mogu kao grad donijet takvu odluku'', izjavio je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Puno će brže ići rušenje kuća i zgrada gdje je vlasništvo državno. Dumbović za Direkt najavljuje kad se namjerava krenuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Te iste objekte ima i grad Petrinja, mi imamo isto desetak objekata koje ćemo promptno dati i mislim da će do rušenja jako brzo doći za već 8 dana'', rekao je gradonačelnik Petrinje.

Drugim riječima već za 8 dana državni bageri mogli bi srušiti i kuću Dumbovićevih susjeda, da postoji suglasnost vlasnika. Ovo nije jedinstvena situacija. Timovi statičara dali su već nekoliko puta crvene naljepnice kućama koje su stabilne, ali im prijeti susjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To se najčešće događa kraj građevina koje su već dugo vrijeme neodržavane i sada je taj potres samo istaknuo tu problematiku i dodatno ugrozio te ljude'', izjavio je statičar Alen Kadić.

Nažalost, većinu takvih situacija nemoguće je brzo riješiti. Pa će se obitelji poput ove morati snalaziti kako znaju i umiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo