PREVEZLI NAJMANJE 87 MIGRANATA: / Istarska policija uhitila dvojicu krijumčara ljudi. Na migrantima 'zaradili' više od 245.000 kn

Image
Foto: Ilustracija/Nikola Čutuk/PIXSELL

Jedan od krijumčara je 65-godišnji hrvatski državljanin, a drugi ima 36 godina

9.9.2019.
19:16
Ilustracija/Nikola Čutuk/PIXSELL
VOYO logo

Krijumčarenje migranata i dalje predstavlja veliki problem hrvatskoj policiji, a svako malo može se čuti da krijumčari na kraju dolijaju. Sada su policijski službenici Sektora kriminalističke policije PU istarske i Policijske postaje Buje-Buie su u suradnji sa Službom organiziranog kriminaliteta Ravnateljstva policije i EUROPOL-om, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje, kojim su obuhvaćene tri osobe za koje se sumnja da su dio zločinačkog udruženja za krijumčarenje ljudi.

Dvoje od njih uhitila je PU zagrebačka. Jedan od krijumčara je 65-godišnji hrvatski državljanin, a drugi ima 36 godina. Uhićeni su zbog sumnje da počinili kaznena djela zločinačko udruženje, počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja te protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. Osim njih, za navedena kaznena djela tereti se i 33-godišnja hrvatska državljanka, koja je trenutno nedostupna te se za njom intenzivno traga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U MEĐUNARODNOJ AKCIJI U BIH UHIĆENI KRIJUMČARI MIGRANATA: /

Za visoke novčne iznose prevozili ih u Hrvatsku i Sloveniju

Image
U MEĐUNARODNOJ AKCIJI U BIH UHIĆENI KRIJUMČARI MIGRANATA: /

Za visoke novčne iznose prevozili ih u Hrvatsku i Sloveniju

Krijumčarenjem ostvarili imovinsku korist od najmanje 245 tisuća kuna

Osumnjičene se tereti da su se izvan ili u sastavu zločinačkog udruženja, povezali sa zajedničkim ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi te su sukladno prethodnom dogovoru, od početka lipnja do kraja kolovoza ove godine, u najmanje 11 navrata organizirali i realizirali krijumčarenje i prijevoz nezakonitih migranata. Počinitelji su nezakonite migrante preuzimali na lokacijama u neposrednoj blizini državne granice s Bosnom i Hercegovinom, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke i Policijske uprave ličko-senjske, odakle su ih dalje osobnim i kombi vozilima prevozili na lokacije u neposrednoj blizini državne granice sa Slovenijom, i to na područje Policijske uprave istarske i Policijske uprave primorsko-goranske. Tako su protuzakonito prebacili najmanje 87 stranih državljana i ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 245 tisuća kuna.

Image
Foto: PIXSELL

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su, uz kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovedeni pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke. U sklopu istog kriminalističkog istraživanja na području na području Bosne i Hercegovine policijski službenici danas su uhitili 5 osoba, dok za jednim još tragaju. Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, odnosno da su samostalno krijumčarili migrante bez strogo definirane uloge unutar zločinačkog udruženja, policijski službenici PU sisačko-moslavačke danas su također uhitili jednu osobu, dok se za jednom traga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo