PRESUDA GRAĐANA: / Evo gdje vide Most, ali i kakvog scenarija se plaše

Image
Foto: Pixsell
12.11.2015.
20:41
Pixsell
VOYO logo

SEDAM POSLIJEIZBORNIH SCENARIJA: Od velike koalicije i manjinske vlade do novih izbora

Image
SEDAM POSLIJEIZBORNIH SCENARIJA: /

Od velike koalicije i manjinske vlade do novih izbora

Image
SEDAM POSLIJEIZBORNIH SCENARIJA: /

Od velike koalicije i manjinske vlade do novih izbora

Gotovo polovica ne zna što očekivati

Image
Foto: Nova tv

Jedno od pitanja na koje su građani odgovarali u sklopu istraživanja je i za koga misle da će biti premijer Hrvatske. Četvrtina građana, njih 25,5 % navodi kako će Zoran Milanović biti premijer, dok njih 18 % smatra kako će ta funkcija pripasti Tomislavu Karamarku. Manje od 10 % građana (točnije njih 8,7 %) smatra da će to biti Božo Petrov, dok Dragu Prgometa na tome mjestu vidi 4,1 % građana. Da će to biti netko drugi, smatra 2,7 % građana Hrvatske, a njih 41 % nije znalo odgovor na ovo pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše sklonih SDP-u

Image

Na pitanje kojoj političkoj opciji bi voljeli da se MOST prikloni odnosno da s njom postigne neki dogovor, 48,6 % građana odgovorilo je kako bi htjeli da se MOST prikloni SDP-u i partnerima odnosno 33,3 % građana bi voljelo da postignu dogovor s HDZ-om i partnerima. 11,6% nije ni za jednu od tih političkih opcija, a njih 6.5 % ne zna odgovor na ovo pitanje.

A što bi Most trebao napraviti?

Image

Relativna većina od 39,0% građana smatra kako bi MOST trebao ući u koaliciju s nekom od političkih opcija, a 27,0% smatra da ne treba pristati na bilo kakav dogovor s nekom od političkih opcija. Da treba podržati manjinsku vladu jedne od političkih opcija bez ulaska u koaliciju smatra njih 19,0%, a njih 15,0 % ne zna što bi MOST trebao napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali rasplet neizvjestan

Image

Podjednaki broj građana smatra da će se raspitati novi izbori, njih 30,0%, odnosno da će MOST postići dogovor sa SDP-om (30,0%). Gotovo 20% (19,5%) smatra da će se dogovoriti s HDZ-om, a njih 3,2 % smatra da će se formirati velika koalicija SDP-a i HDZ-a. Njih 17,5 % ne zna što će se dogoditi. Istraživanje je za Novu TV provela agencija Ipsos. Pogreška mjerenja je +/-4%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo